Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Publieke Omroep

Jan Slagter niet tevreden met antwoord Dekker

Het protest van de publieke omroep tegen de bezuinigingen heeft volgens initiatiefnemer Jan Slagter genoeg mensen op de been gebracht. "Maar ik ben niet tevreden met het antwoord van staatssecretaris Sander Dekker."
Door NU.nl/René Hartkamp

De omroepbaas van Max wilde met het protest op het Malieveld in Den Haag de staatssecretaris overhalen om af te zien van de extra bezuiniging van 100 miljoen op het mediabudget, waarvan 45 miljoen voor rekening komt van de publieke omroep.

Deze bezuiniging staat gepland voor 2016 en 2017.

Dekker liet tijdens het protest weten dat de bezuinigingen gewoon doorgaan. "Er is geen enkele reden om aan dat bedrag te twijfelen", zei hij.

Bekijk ons verslag van de demonstratie:

Slagter legt aan NU.nl uit waarom hij dit een zwak antwoord vindt. "De staatssecretaris weet als geen ander dat je met 100 miljoen meer of minder Nederland niet gaat redden. Hier zit de politieke agenda van de VVD achter. Die partij wil namelijk naar een smalle publieke omroep."

"Laat hem dus gewoon zeggen dat hij een andere agenda heeft", vervolgt hij. "Maar dat zei hij niet. We hadden vandaag ook met elkaar kunnen besluiten dat we wachten met de bezuinigingen en dat we in 2015 een beslissing nemen."

Maar Dekker zegt dat hij nu al weet dat er ook in 2015 niet genoeg geld is.

"Nou, dan lijkt het me beter dat hij waarzegger wordt. Als hij dat op voorhand al weet."

Nu wil de staatssecretaris vooral dat de publieke omroep met hem in gesprek gaat. Hoe ziet u dat?

"Ik wil best met Dekker in gesprek over allerlei zaken. Ik heb al een keer met hem gezeten. Toen vertelde hij dat er over alles gepraat kan worden, maar die 100 miljoen gaat niet van tafel. Dan zeg ik ook dat we het over van alles kunnen hebben, maar ik wil wél over die 100 miljoen praten. Anders heeft een gesprek geen zin."

Dekker vindt het goed dat er gedemonstreerd wordt, maar vindt ook dat Nederland daar niet beter van wordt. Volgens hem is dat wel het geval door te praten over hoe er op een verantwoorde en slimme manier bespaard kan worden.

"Maar wij zijn er gewoon klaar mee. Er valt met ons niet meer te praten over die extra bezuiniging. Dat is klip en klaar. Het is ook goed nagerekend door ons. We hebben bijvoorbeeld schema's gemaakt over hoe het aanbod van de publieke omroep eruit zou zien als we dat geld niet hebben. Dat is dan een schraal aanbod."

"Dat betekent dat we misschien wel radiozenders moeten slopen, of zelfs een televisiezender. Dat levert dan ook weer geen besparing op. We krijgen dan niet voldoende geld om een breed programma te kunnen aanbieden en dat is alles wat wij willen. Dat is onze opdracht en daarvoor hebben wij dat geld nodig. En dan roept Dekker dat we moeten kijken of we er iets bij kunnen verdienen."

Maar hij bedoelt toch juist dat er andere inkomstbronnen zijn die de bezuinigingen zouden kunnen opvangen?

"Kijk, wij zijn geen commerciële omroep. Wij verkopen al 7,5 minuut per uur aan reclame. Dat is voldoende. En daar gaan we geen seconde bij doen. Anders gaan we te veel op een commerciële omroep lijken. Ik hoor ook graag wat de reactie daarop is van RTL en SBS."

De protestacties zijn voorbij, wat gaat er nu gebeuren?

"We gaan door. Dit is niet het einde en we zullen ons blijven verweren tegen die extra bezuiniging. Over nieuwe acties is echter nog niks besloten."

Bekijk ook ons interview met Dekker tijdens de protestactie:

Protest tegen 'doodsteek' omroepen

Lees meer over:
Jan Slagter

Aanbevolen artikelen