Staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft woensdag bij de demonstratie tegen de bezuinigingen op de publieke omroep "geen verrassingen of cadeautjes in de binnenzak".

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

Dekker zal woensdagmiddag de demonstranten op het Malieveld toespreken, maar zijn toehoorders hoeven er niet op te rekenen dat de bezuinigingen van 45 miljoen zullen worden beperkt.

"Er is geen enkele reden om aan dat bedrag te twijfelen", aldus Dekker. De staatssecretaris weet zich al zeker van politieke steun, aangezien de PVV de plannen ook in de Eerste Kamer zal steunen.

Wat kunt u de demonstranten bieden?

"Ik ga niet naar het Malieveld met verrassingen en cadeautjes in mijn binnenzak. Maar ik vind, er staan wel allemaal mensen met een hart voor de publieke omroep. Die moet je wel serieus nemen." 

"Maar mijn verhaal zal wel een reëel verhaal zijn. De crisis raakt iedereen, ook deze mensen. Maar we bezuinigen niet alleen op de publieke omroep, er wordt ook stevig ingegrepen op andere terreinen." 

"In 2010 dachten we nog dat we 18 miljard moesten bezuinigen, inmiddels staat de teller op ruim 50 miljard. Dan is het helemaal niet gek ook nog eens naar de publieke omroep te kijken. "

Vindt u dat de omroep zich dat genoeg realiseert? Dat ze hun steentje moeten bijdragen.

"Ik wil geen oordeel geven over hoe de omroep zich opstelt. Als ik in hun schoenen had gestaan was ik ook het Malieveld opgegaan. En dan had ik ook geprobeerd om die bezuiniging van tafel te krijgen en tot het laatst gevochten om mijn punt te maken. Tegelijkertijd denk ik dat iedereen weet dat deze maatregelen echt nodig zijn."

Maar wat heeft u ze dan wel te bieden?

"We moeten kijken naar manieren waarop die bezuinigingen verzacht kunnen worden. Bijvoorbeeld door meer eigen inkomsten te genereren. Er ligt daarvoor een rapport met suggesties." 

"Die zijn niet allemaal even wenselijk, maar als je die wegstreept blijven er genoeg mogelijkheden over die wél soelaas bieden."

Kijkt de NPO wel genoeg naar zichzelf? Er liggen blijkbaar mogelijkheden om zelf meer inkomsten te genereren. Daar hebben ze u niet voor nodig.

"Dat klopt. Binnen de huidige regelgeving zijn er mogelijkheden om 29 tot 43 miljoen op te halen. Een deel via de NPO, een deel via de STER, een deel via het verbeteren van de samenwerking."

"Ik vind wel: in plaats van roepen dat het niet kan, laten we vooral kijken naar wat wel kan."

Uit onderzoek blijkt dat de omroep maar een beperkt deel van de reclameruimte gebruikt.

"Daarvan denk ik: we hebben die ruimte niet voor niets vastgesteld. Gebruik die ruimte ook. Laat geen kansen liggen." 

"Als je alle opties bij elkaar optelt moet je een heel eind kunnen komen om de bezuinigingen te kunnen compenseren."

Een heel eind of helemaal?

"Ik hou een slag om de arm. Of je dat haalt hangt af van politiek draagvlak. En het hangt af van hoe STER en NPO hieraan willen meewerken."

Aan de omvang van het bezuinigingsbedrag is niks meer te doen?

"Nee, ik heb geen enkele reden om aan dat bedrag te twijfelen."

Bij de demonstratie treden onder meer Lenny Kuhr, Tim Knol en De Staat op. Donderdag debatteert de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de omroepbezuinigingen.

Vijf vragen over de bezuinigingen bij de publieke omroep