Jack Spijkerman vindt dat de Vara een compliment verdient omdat de omroep nog steeds het Radio 2-programma Spijkers met Koppen maakt. "De Vara heeft nog altijd veel geld over voor het programma", zegt hij tegen NU.nl

"Het is niet zo dat er zomaar mensen zitten die wat gasten bij elkaar zetten. Nee, er zitten veel geschoolde redacteuren die de hele week aan het programma werken. Tegenwoordig kan dat financieel haast niet meer."

Zaterdag 5 oktober wordt het 25-jarige jubileum van Spijkers met Koppen gevierd, dat in 1988 voor het eerst te horen was. Spijkerman was de eerste presentator van het wekelijkse radioprogramma dat satire combineert met serieuze gesprekken.

"Blijkbaar hebben we toen de juiste formule gevonden", zegt de oud-presentator. "Met cabaret, columnisten, maar ook zware politieke gesprekken. Het is een rijke formule waar veel in kan."

Feest

Tegenwoordig zijn Felix Meurders en Dolf Jansen de presentatoren van het programma. "Het is elke keer weer een feest om te maken", zegt de 67-jarige Meurders. "Het programma heeft nog steeds dezelfde magnetische aantrekkingskracht als vroeger."

Hij vindt het bemoedigend dat de Publieke Omroep nog altijd bereid is om de nek uit te steken voor Spijkers met Koppen. "De kaasschaaf heeft ons budget ook niet helemaal onberoerd gelaten natuurlijk", legt Meurders uit.

"Om een klein voorbeeld te noemen: Vroeger zaten we nog weleens in een hotel aan de vooravond voor een uitzending in een uithoek van het land, maar die luxe is allemaal geschrapt. Nu rijden we er in alle vroegte heen. Maar ach, dat maakt ook geen fluit uit."

Kleinere redactie

Meurders hoopt niet dat er meer bezuinigd gaat worden op het programma. Een kleinere redactie zou de kwaliteit van Spijkers met Koppen aantasten. "De redactieleden zijn bovendien ontzettend goed op elkaar ingespeeld. Ze weten precies wat Spijkers met Koppen nodig heeft. Een vraaggesprek bij ons is toch wat anders dan een gesprek in menig ander praatprogramma."

Dolf Jansen, die tevens verantwoordelijk is voor de komische kant van het programma is bang dat eventuele nieuwe bezuinigingen de nekslag voor het programma kunnen zijn. "Er gaan om ons heen redacties weg, en soms hele afdelingen. Het houdt een keer op, want op de manier waarop je nu programma's maakt, kan op een gegeven moment niet meer."

Organisatie

"En Spijkers met Koppen is zeker geen goedkoop programma",  vervolgt hij. "Het vergt organisatie en het wordt gemaakt door een groot team.  Niet alleen de redactie, maar ook cabaretiers, columnisten, technici, etcetera.Dat hoor je er vanaf. Ik wil het zeker nog 25 jaar lang maken, maar niks is zeker in het leven."

Maar ook Jansen voelt de steun van de Vara. "Het is heel goed dat ze het programma nog zonder enige twijfel blijven maken. Een zender kan bijvoorbeeld ook zeggen dat het opeens anders moet. Maar zowel Radio 2 als de Vara staan achter het programma. En dat moet ook zeker zo blijven."

Kleine Komedie

Zaterdag staat Radio 2 de hele middag in het teken van Spijkers met Koppen. Naast de reguliere uitzending, die een uur langer duurt dan normaal, wordt er tussen 150.00 en 16.00 uur een documentaire van het programma uitgezonden. Vervolgens komt er vanuit De Kleine Komedie in Amsterdam een extra radio-uitzending waarin wordt teruggekeken op 25 jaar cabaret in Spijkers met koppen.

Jack Spijkerman is er de hele middag bij, voor het eerst sinds jaren. Hij vertelt dat hij nog regelmatig naar het programma luistert. "Ook heb ik nog contact met mensen op de redactie. Het is dan vooral even bijpraten."

Jansen vindt het "hartstikke leuk" dat Spijkerman erbij aanwezig is. "Ik heb veel aan Jack te danken. Hij heeft me ooit op de radio durven trekken. En daarna heb ik 'm helemaal weggespeeld", aldus een lachende Jansen.

Spijkers met Koppen is zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur op Radio 2 te beluisteren.