Nederland heeft Rusland gevraagd waarom fotograaf Rob Hornstra geen nieuw persvisum krijgt. Rusland heeft daar nog geen antwoord op gegeven.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag gezegd. Zolang Rusland niet heeft geantwoord, kan Nederland geen standpunt innemen over de weigering.

Hornstra, fotograaf voor Vrij Nederland, kan door de weigering niet langer in Rusland werken. Hij denkt dat het ermee te maken heeft dat hij samen met schrijver Arnold van Bruggen veel aan het werk is geweest in de Noord-Kaukasus.

''De Russen willen van de Olympische Spelen in Sotsji een groot showproject maken. Dat die stad grenst aan een arm en gewelddadig gebied, willen ze graag uit de media houden'', zegt Hornstra.

Sochi Project

Hornstra en Van Bruggen werken sinds 2009 aan The Sochi Project, een groot project waar Sotsji en de regio daaromheen worden belicht. Eerder dit jaar brachten zij het boek De Geheime Geschiedenis van Khava Gaisanova uit. Dat gaat over hun bevindingen in de Noord-Kaukasus.

Hornstra en Van Bruggen maken daarnaast ook deel uit van het culturele programma met een grote tentoonstelling in het kunstmuseum Winzavod in Moskou. Die tentoonstelling begint 18 oktober en wordt financieel ondersteund door de Nederlandse en Russische overheid.

Afwachting

Van Bruggen is nog in afwachting van zijn visumaanvraag, maar hij rekent er op dat hem hetzelfde overkomt als Hornstra. De twee Nederlanders zullen dan ook niet aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling.

''Dat twee onafhankelijke journalisten de toegang geweigerd wordt, is een zeer kwalijke zaak'', aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

''Maar het past wel heel goed in het patroon van Rusland dat we anno 2013 kennen. Wij gaan hier zeker aandacht voor vragen.'' Hornstra is lid van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), dat onderdeel is van de NVJ.