De Britse publieke omroep BBC was zeer incompetent in de betaling van vertrekpremies voor topmannen. 

Dat zei Margaret Hodge van de Britse waakhond voor overheidsuitgaven dinsdag tegen The Guardian.

De BBC heeft tussen 2006 en 2012 150 vertrekkende leidinggevenden een bedrag van in totaal ruim 29 miljoen euro meegegeven. Dat is 3,5 miljoen meer dan in contracten was vastgelegd. Hodge geeft leiding aan een onderzoek dat de misstanden aan de kaak moet stellen.

Hodge sprak drie uur lang met zeven voormalig topmannen. Hodge nam het de mannen kwalijk dat ze in gesprekken met haar geen verantwoordelijkheid namen voor de genomen beslissingen.

1,2 miljoen

Een van de hoogste vertrekpremies werd in 2011 gegeven aan de vertrekkende onderdirecteur Mark Byford. Hij kreeg 1,2 miljoen euro mee. ''Een gemiddelde Brit verdient in veertig jaar evenveel als Byford in een dag kreeg'', zei Hodge. ''Het lijkt alsof ze op een andere planeet leefden.'' Byford zou volgens zijn contract nog geen 600.000 euro moeten krijgen.

Mark Thompson, voormalig algemeen directeur van de BBC en tegenwoordig directeur van The New York Times Company, verklaarde dat Byford ''al het geld waard was''. De BBC heeft onlangs de hoogte van de maximale ontslagvergoeding vastgesteld op ruim 170.000 euro.