Na een aantal jaar op zelfstandige basis bij diverse omroepen te hebben gewerkt, heeft Patty Brard weer een vast contract bij SBS6. "Ik functioneer gewoon beter bij zekerheid", zegt ze tegen NU.nl.

De presentatrice geeft wel toe dat freelancen haar meer geld oplevert dan een vaste baan.

"Freelancen is heel rendabel, maar het is niet mijn ding", legt ze uit. Toen twee jaar geleden haar contract bij SBS6 niet werd verlengd, sloeg bij Brard de paniek toe.

"Ik moest opeens wennen aan het feit dat ik geen vast salaris had. Het ging financieel wel goed met mij, maar ik moest heel erg wennen aan dat freelancen. Achteraf gezien was het erg lucratief. Alleen heb je geen baangarantie."

Brard wil graag benadrukken dat ze nooit echt in financiële problemen heeft gezeten. Ze maakte zich hooguit zorgen, omdat ze daarvoor net een huis had gekocht. "Er is niks meer aan de hand... Mijn huis is verbouwd, dat is nu af en mijn verloofde en ik zijn gelukkig."

Duikplank

In 2012 deed Brard mee aan Sterren Springen, waarbij ze verkeerd terecht kwam toen ze van de duikplank sprong. "Vlak na die duikplank-affaire heb ik een gesprek gehad met Remko (Van Westerloo, programmadirecteur SBS6, red.). Hij vroeg of ik af en toe weer wilde aanschuiven bij Shownieuws."

De 58-jarige presentatrice moest in 2011 na ruim vier jaar plaatsmaken voor jong talent. Toen ze werd teruggevraagd, wilde ze alleen terugkomen als het van beide kanten zou bevallen. "Ik was bereid over bepaalde dingen heen te stappen als SBS6 dat ook was. Maar ik moest wel zeker weten dat het paste."

Vervelend

Binnen de kortste keren was Brard weer elke week te zien bij Shownieuws. "Daarnaast maakte ik wat uitstapjes bij RTL",  zegt ze. "Maar ik vond het wel heel vervelend dat ik niet bij één bepaalde zender hoorde. Ik vond het lastig om de ene dag voor Ajax te spelen en de andere dag voor Feyenoord."

Brard vond dat de chemie tussen haar en Beau van Erven Dorens, presentator van Shownieuws, erg sterk begon te worden. Diezelfde chemie wil SBS6 nu creëren op de vooravond met het nieuwe Show Vandaag.

"Daar zit Beau bovenop, maar hij betrekt mij veel bij bij het tot standkomen van het programma. Het voelt ontzettend lekker om als programmamaker gewaardeerd te worden", vertelt een trotse Brard. "Toen zei Remko dat we de knoop maar eens moeten doorhakken wat betreft een vast contract. Ik zei: 'Wil je dat voor mij doen? Hartstikke leuk!'"

WC schoonmaken

Brard zit nu twee jaar vast aan SBS6 en zal zich volledig inzetten voor de zender. "Als ze me bij wijze van spreken vragen om de wc schoon te maken, dan doe ik dat ook. Maar in ieder geval staat in mijn contract dat er naast Shownieuws en Show Vandaag ook een nieuw programma wordt gecreëerd speciaal voor mij."

Ook is de presentatrice bezig met het ontwikkelen van een aantal drama-concepten, zoals een format in de stijl van de Britse sitcom Absolutely Fabulous. "Die concepten liggen nu eerst bij SBS6, omdat ik ook een bepaalde loyaliteit moet hebben", aldus Brard.