De Britse krant The Guardian en de Britse regering hebben een overeenkomst bereikt over het onderzoek dat is ingesteld naar David Miranda, de partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald.

Dat werd tijdens een zitting van het Britse High Court bekend, schrijft persbureau AP vrijdag. De autoriteiten mogen hierdoor de in beslag genomen documenten van Miranda verder doorzoeken. 

De 28-jarige David Miranda werd afgelopen week bijna negen uur vastgehouden op de Londense luchthaven Heathrow toen hij op weg was naar zijn partner Glenn Greenwald in Brazilië. Zijn mobiele telefoon, laptop, camera en andere elektronische apparaten werden ingenomen.

Miranda diende een klacht in tegen het doorzoeken van zijn in beslag genomen bestanden. De rechter had eerder bepaald dat het onderzoek alleen door mocht gaan als de nationale veiligheid in gevaar zou zijn.

Glen Greenwald, interviewde klokkenluider Edward Snowden en gebruikte 15.000 tot 20.000 documenten van Snowden om de afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA te onthullen. Miranda zelf had in Berlijn de Amerikaanse filmmaakster Laura Poitras bezocht, die zich ook bezighoudt met de documenten van Snowden.