Vive la Frans is het eerste programma voor Frans Bauer als interviewer en hij heeft daarvoor zijn eigen normen en waarden. "Ik vind het belangrijk dat je niet tot het uiterste moet gaan."

In Vive la Frans gaan Bauer en zijn broer Dorus de campings in Frankrijk langs. Elke aflevering ontvangt hij weer een andere gast.

"We doen dan leuke dingen en hebben gesprekken", zegt de volkszanger tegen NU.nl. "Die gaan soms vrij diep en zijn soms heftig."

Bauer legt uit dat hij er niet op uit is om bewust emotionele verhalen los te peuteren uit zijn gasten. "Ik heb altijd de insteek dat het gesprek met een groot gevoel van respect gepaard moet gaan."

Hij vindt het niet erg dat er over heftige dingen gepraat wordt. "Als ze uit het hart komen en ze worden uit vrije wil verteld, dan is het verantwoord. Maar je moet mensen niet tot het bot ondervragen. Daar zit niemand op te wachten."

Aandikken

Hij vervolgt: "Als een dramatische gebeurtenis in het leven van een gast tot een emotioneel moment leidt, dan is dat pas mooi als het ontstaat vanuit het niets. Niet als je er bewust naar op zoek gaat door er steeds naar te vragen en het aan te dikken. Voor mij gaat dat te ver."

Bauer wil ook dat zijn gasten het eindresultaat zien. "Als mensen uit zichzelf dingen vertellen, dat in de montage terugzien en daar een goed gevoel bij hebben, dan is het pas goed. Anders moet je je niet op dat randje begeven".

Gelovig

Een van de gasten die Bauer heeft verrast, is K3-zangeres Josje Huisman. "Ik wist bijvoorbeeld niet dat haar vader vrij gelovig is", legt hij uit. "Dat is zo'n meisje waar de media een bepaald beeld van heeft gemaakt, maar het blijkt dat er een gewone vrouw achter steekt. En ook Inge de Bruijn was heel bijzonder. Ze heeft het over haar successen, maar ook over hoe ze vroeger is misbruikt door haar vader."

De 39-jarige Bauer, die ook Bananasplit presenteert voor de Tros, vindt het leuk dat hij nu een ander soort programma mag doen. "Bananasplit is alleen vertier, terwijl Vive la Frans een reis- en interviewprogramma is."

Presentator

Bauer heeft zijn bekendheid te danken aan zijn activiteiten als zanger, maar is nu zeer tevreden met zijn ontwikkeling op de televisie als presentator. "Ik vind het wel leuk dat ik me het presenteren eigen heb mogen maken de laatste jaren", zegt hij.

"Ik ben geen Ivo Niehe die aan tafel gaat zitten en een diep gesprek kan maken. Ik ben iemand die gewoon vanuit zijn eigen beleving mensen wil zien zoals ze zijn."

Vive la Frans is elke zaterdag te zien om 20.25 uur op Nederland 1