De publieke omroep presteert beter dan ooit, maar wordt toch 'een klas teruggezet'. Dat gevoel heeft Gerard Timmer, directeur tv-programmering bij de publieke omroep.

"Het najaar van 2013 is de grote opmaat naar de bezuinigingen in 2014", zegt Timmer bij de presentatie van de programmering dit najaar. Er komen veranderingen, benadrukt hij, maar de publieke omroep wil strijdbaar zijn. "Niet alleen tijdens het grote protest op 9 oktober, maar dat willen we ook laten zien in de programmering."

Timmer zegt niet voor de veilige weg te zullen kiezen vanwege de bezuinigingen. "De publieke omroep moet blijven vernieuwen. We hebben daarom 71 nieuwe titels gemaakt."

Verbinden

Volgens Timmer is de publieke omroep de enige plek waar miljoenen mensen bij elkaar komen. "Mensen nemen kennis van elkaars standpunten en leren van elkaar. Dat kan alleen bij ons. We willen de kijker verbinden met de wereld om zich heen".

Wel is de directeur van mening dat de omroep zich strijdbaar moet tonen nu er wordt bezuinigd. "Als we twee keer worden getroffen door de politiek voor het programmapakket, dan voelt dat als onrecht. Maar we kunnen niet bij de pakken neerzitten. Dat heeft geen zin", aldus Timmer tegen NU.nl.

De programma-directeur vindt zeker wel dat de publieke omroep mee moet doen aan de bezuinigingen. "Maar het gaat nu wel een grens over."

Profilering

De drie publieke zenders krijgen een betere profilering. Timmer noemt Nederland 1 al de 'polsslag van het nieuws'. "Het moet nog meer onderscheidend en actueel zijn, met programma's als Pauw & Witteman en de NOS die met nieuwsupdates komt."

De Nederlandse drama's Flikken Maatstricht, Overspel en Dokter Deen krijgen een vervolg op Nederland 1. Nieuw in 2014 is de vierdelige serie Cruijff, over het leven van Johan Cruijff en Heer en Meester, met Daan Schuurmans in de hoofdrol die als kind ter vondeling is gelegd wordt bij een rijke familie.

Verdieping

Op Nederland 2 staan verdieping, kunst en cultuur, levensbeschouwing en documentaires centraal. Eva Jinek krijgt zondagmiddag een interviewprogramma genaamd Jinek. Maandagavond komt op 21.00 uur een documentaire, zonder dat het ten koste gaat van andere documentaire-slots.

Nederland 3 moet zich nog meer richten op jongeren. Ook is er plek voor nieuwe series, zoals het Nederlandse komische Jeuk met Thomas Acda en Peter Heerschop en het Zweedse Real Humans. Daarnaast keren Penoza en Van God Los terug.

Keuze

Timmer legt uit hoe voor elke zender de serie's worden uitgekozen. "Nederland 1 is het vlaggenschip van de publieke zender wat betreft het grote nieuws. Daar hoort een bepaald type drama bij. Het drama dat op Nederland 2 wordt uitgezonden, heeft een wat ander karakter. Zoals De Prooi, over de val van ABN Amro, dat meer maatschappelijk georiënteerd is."

"Overspel zit net in een wat andere hoek. We weten ongeveer naar welk type drama een bepaald type persoon kijkt. En op hen proberen we het af te stemmen. Maar Nederland 1 wordt natuurlijk niet alleen een nieuwszender."