Cabaretier Hans Sibbel kijkt ernaar uit om voor zijn nieuwe televisieprogramma zijn serieuze kant te ontplooien. "In mijn theatershows doe ik ook wel eens serieus, maar daar moet ik uiteindelijk humor van maken."

Dat zegt hij in een gesprek met NU.nl. Sibbel gaat het programma Economische Zaken maken voor de Vara.

"Ze hebben mij benaderd om te helpen met ideeën, maar eigenlijk wilden ze dat ik het ging presenteren."

Daar had hij in het begin niet echt zin in. "Ik heb niet zo'n interesse om op tv te gaan, want dat lijkt me veel werk. Maar de pilot wilde ik wel doen en het bleek veel leuker dan ik dacht."

Economische Zaken is zijn eerste, echte presentatieklus voor televisie. "Ik heb best wel veel dingetjes gedaan op tv", zegt Sibbel. "Maar echt interviewen, nee. Dus dan weet je ook niet of je het kan."

Leren

De kersverse presentator laat weten dat hij zich niet echt in het vak heeft verdiept, maar probeert wel te leren van zijn gesprekken in het programma. "Ik verbeter me terwijl ik bezig ben. Van  tevoren goed in de gaten houden wat de structuur van het gesprek zal worden."

De 54-jarige Sibbel heeft zelf economie gestudeerd. "Maar dat is alweer dertig jaar geleden", vertelt hij. "Ik weet er alweer helemaal niks van af. Ik ben dan ook geen econoom geworden. Maar het blijft een vakgebied dat me interesseert."

Filosofisch

Economische Zaken wordt een leerzaam programma waardoor de kijker wijzer moet worden over algemene economische zaken die momenteel spelen. Sibbel wil het echter uniek maken door het programma een filosofische kwinkslag te geven.

Hij legt uit: "Vroeger ging de studie economie over hoe mensen zich economisch gedragen. Nu blijkt dat het andersom is: er wordt gekeken wat er economisch is aan het gedrag van mensen. En wij gedragen ons vaak irrationeel."

Verlies

"Zo zijn economische wetenschappers erachter gekomen dat verlies eigenlijk belangrijker is dan winst", gaat hij verder. "Bijvoorbeeld, bij een salarisverhoging van 100 euro denkt men: leuk, dan kan ik meer dingen doen."

"Maar bij een verlaging van 100 euro worden mensen woedend en werken ze harder om het weer terug te krijgen. Emotioneel reageer je daar anders op. En het hele idee dat wij ons niet puur logisch gedragen, heeft veel met economie te maken. Dat moet eens vertelt worden."

Slechte jaren

Sibbel is ook van mening dat het wel eens goed is dat het een aantal jaren slecht gaat met de economie. "Is het wel zo goed dat we sparen als het beter gaat en uitgeven als het slecht gaat? Dat het uiteindelijk dan wel prima is zo? Ik denk dus van niet. Daar praat ik dan met economen over en die vinden dat uitgangspunt moeilijk."

"Dan zeggen ze: 'Mensen verliezen hun baan, we moeten de economie stimuleren!' Je kunt je afvragen of dat eigenlijk wel zo is. Ik zeg: neem je verlies en help elkaar daardoor. Het wordt dus zeker een positief programma."

De opnames van Economische Zaken beginnen in oktober. Het programma is vanaf 29 november te zien op Nederland 2.