De verhuizing naar Nederland 1 in 2014 zal weinig invloed hebben op de inhoud van De Wereld Draait Door. "Er verandert voor ons geen bal", zegt Matthijs van Nieuwkerk tijdens de najaarspresentatie van de Vara.

Voor Van Nieuwkerk hoefde de verhuizing dan ook niet per se, maar hij wilde vooral af van het Europese voetbal, waardoor het programma af en toe noodgedwongen ingekort moest worden. Met het nieuwe tijdstip van 19.00 uur hoeft dat niet meer.

"Daar konden we vanaf zijn toen ons werd aangeboden om op Nederland 1 verder te gaan", zegt de DWDD-presentator. "We moeten wel iets verzinnen om vrolijk en charmant af te sluiten in verband met het Achtuurjournaal."

Verder gaat DWDD haar nevenactiviteiten uitbreiden, maar er wordt ook gesneden. De Wereld Leert Door komt niet meer terug. "Logistiek was het een flinke klus, want dat moesten we voor de reguliere uitzending opnemen. Het was net iets teveel van het goede."

Koe

DWDD University keert wel terug, met onder meer een college over de koe. "Dat wordt theatraal heel mooi, met veel koeien in het decor." Ook komt er een nieuw muzikaal programma dat een aantal keer op de zaterdagavond is te zien. Vaste gasten van DWDD mogen het twee à drie uren durende programma invullen.

"Omdat Nederland 3 op de zaterdagavond volledig muzikaal is, werd ons gevraagd hoe we dat eventueel zouden willen invullen. We vroegen gasten wel eens wat ze muzikaal leuk vonden. Ik was er altijd wel nieuwsgierig naar."

De band Tangarine wordt de nieuwe huisband die elke laatste vrijdag van de maand het programma muzikaal gaat begeleiden.

De Kwis

Tijdens de presentatie van de Vara maakte Paul de Leeuw verder bekend dat elke zaterdagavond De Kwis te zien zal zijn op Nederland 1. Dat was al een vast onderdeel van zijn show Laat De Leeuw.

De Leeuw zelf zal slechts een ondersteunende rol krijgen en is niet betrokken bij de samenstelling van het programma. Caberatiers Joep van Deudekom, Rob Urgert en Niels van der Laan doen mee aan De Kwis.

Op Nederland 2 is plek voor veel drama, films en documentaires. Zo zijn komend seizoen het tweede en derde seizoen van de Deense serie Borgen te zien.

De Nederlandse oorlogsfilm Süskind wordt uitgezonden en in One Night Stand komen acht films voorbij van beginnende en veelbelovende filmmakers. Ook gaat de Vara het Nederlandse drama De Prooi uitzenden, over de ondergang van ABN Amro. Bovendien toont de Vara de films All Stars 2: Old Stars en de Heineken Ontvoering.

Economie

Caberatier Hans Sibbel gaat voor de omroep een economisch programma maken, waar onder meer de bezuinigingen en de 3 procentsregel uit wordt gelegd. Met een filosofische inslag, zegt Sibbel, die zelf economie heeft gestudeerd. "Is het niet goed dat het eens wat minder gaat? Daar gaan we onder meer over praten met economen."

Het radioprogramma Spijkers met Koppen viert haar 25-jarige jubileum en komt op 5 oktober op Radio 2 met een jubileumuitzending. De originele presentator Jack Spijkerman keert hiervoor eenmalig terug. En op Radio 1 blijft na 35 jaar op de zondagochtend het natuurprogramma Vroege Vogels te horen , met Janine Abbring en Menno Bentveldt.

Fusie BNN

De Leeuw noemde de najaarspresentatie bijzonder, omdat het de laatste is voor de fusie met BNN in 2014. Daar kon nog niet veel over gezegd worden. Wel werd bekend gemaakt dat de zenders samen werken aan een nieuw radioprogramma en een televisieprogramma dat gericht is op meedoen met mobiele apparaten.

Frans Klein, mediadirecteur van de Vara, zegt dat de fusieomroep gaat mikken op een jong publiek, "zoals de huidige omroepen al doen". Klein wil graag een nieuwe start maken met de nieuwe fusieomroep en verkiest daarvoor Amsterdam boven Hilversum als standplek.