Geschiedenis en documentaires hebben een prominente plek gekregen in het nieuwe televisieseizoen van de NTR.

Maar ook wetenschap en natuur komen in de programmering ruimschoots aan bod. De omroep presenteerde dinsdag het tv-aanbod voor komend seizoen, waarin 20 nieuwe programma's zijn te zien.

Nederland in 7 overstromingen biedt vanaf eind november wekelijks een kijkje in de Nederlandse strijd tegen het water door de eeuwen heen en blikt vooruit op wat ons mogelijk nog te wachten staat.

Na de bevrijding is een serie over de periode 1945-1950 die vanaf eind januari in zeven delen wordt uitgezonden. Hierin blikken tachtigers die toen net volwassen werden, terug op de wederopbouw.

Daarnaast is er veel ruimte voor de Eerste Wereldoorlog, die volgend jaar 100 jaar geleden begon, in zowel een serie voor volwassenen als een reeks voor jongeren.

Persoonlijke verhalen

Dagboeken van de Groote Oorlog 14-18 vertelt 14 persoonlijke verhalen aan de hand van dagboeken, brieven, ansichtkaarten en telegrammen uit die tijd, aangevuld met archiefbeelden. Voorafgaand aan de serie zendt de NTR in het voorjaar een documentaire uit over de Nederlandse neutraliteit tijdens die oorlog, en de manier waarop de oorlog toch van invloed was op ons land.

Ook wetenschap is er in het nieuwe seizoen voor jong en oud. Het Klokhuis komt dit najaar met Zoek het uit! en Full Proof, waarin de presentatoren uitzoeken hoe hersenen werken en kinderen wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

Kwestie

In Factcheckers staat wekelijks een kwestie centraal, zoals de vraag of Nederland steeds dikker, gestresster of gelukkiger wordt. André Kuipers bezoekt in André op aarde bedreigde plekken op aarde die vanuit de ruimte veel indruk op hem maakten.

Jonge, veelbelovende documentairemakers krijgen in Doc25 de kans hun korte producties te tonen. De eerste lichting hiervan gaat op het Nederlands Film Festival in première en is eind oktober op televisie te zien.

De kinderprogramma's Schooltv en Huisje boompje beestje vieren dit seizoen hun 50- en 25-jarig bestaan. Nieuwsuur is vanaf januari ook op zondag en daarmee elke dag van de week op televisie.

Halsema

Oud-politica Femke Halsema gaat een zesdelige documontaireserie maken over vrouwen in de Islamitische wereld. De serie heeft als werktitel Vrouwen in de Islam en zal in het voorjaar van 2014 op de zondagavond op Nederland 2.

Tot slot gaat de NTR voor Radio 1 een centrale wetenschapsredactie vormen. De publieke zender wil meer aandacht geven aan wetenschap, die het "ondergeschoven kindje" dreigde te worden. Dat laat een woordvoerder van Radio 1 dinsdag weten aan Novum Nieuws. De redactie gaat vanaf 1 januari aan de slag. 

De bedoeling is dat de centrale wetenschapsredactie kan inbreken in programma's van Radio 1 als er groot wetenschappelijk nieuws is. Dat is tot nu toe voorbehouden aan de NOS.

Alleen verder

De NTR gaat alleen verder met het wetenschapsprogramma Labyrint, dat eerder nog werd gemaakt in samenwerking met de VPRO. Labyrint blijft op de zondagavond op radio 1. De VPRO maakte eerder dit jaar bekend flink te snijden in de omvang van de wetenschapsredactie. 

De VPRO is verder van plan een centrale buitenlandredactie voor Radio 1 samen te stellen, maar die plannen zijn nog in een pril stadium. Het is nog onduidelijk of daar genoeg redacteuren voor beschikbaar zijn. 

Jeroen Willems

De NTR zendt komend tv-seizoen drie tv-programma's uit waarin de vorig jaar overleden acteur Jeroen Willems is te zien.

Op Nederland 3 begint op 27 oktober de dramaserie Zusjes, waarin Jeroen Willems een bijrol speelt als universiteitsdocent.  In december is een documentaire te zien die de NTR maakt over Jeroen Willems. De documentaire heet Jeroen Willems - Honderdduizend levens in zichzelf verbrand

In december brengt de NTR ook een speciale uitzending onder de titel Willems speelt Brel. Die is gebaseerd op de internationaal theatervoorstelling Brel 2 (2006) van Toneelgroep Oostpool, waarin Willems in het Nederlands liederen van Brel vertolkte. 

Jeroen Willems werd op 3 december vorig jaar tijdens een repetitie in Carré plotseling onwel en overleed.