RTL Late Night is niet de allereerste talkshow voor RTL4, maar volgens presentator Humberto Tan is het voor de zender wel een uniek programma. "Dat zit 'm in mijzelf", zegt hij tegen NU.nl.

De kersverse 'talkshowhost' wil het programma dan ook eigen maken. "Mijn nieuwsgierigheid en mijn interesse, die moet je terugvoelen als je het programma zit te kijken. Het moet wel anders zijn dan bijvoorbeeld een andere presentator het zou doen."

Tan, die onlangs een tweejarig contract heeft getekend bij RTL4, erkent wel dat RTL Late Night een teamprestatie is. "Mijn stem is een zwaarwegende stem, maar uiteindelijk werk ik wel samen met een redactie."

Bij de lange voorbereiding (het programma is een jaar in de maak, red.) is veel gepraat over welke onderwerpen wel of niet passen bij Tan. "Maar ook wat wel en niet past bij RTL4. Komt het allemaal overeen? Zo ben je het programma met z'n allen aan het maken, zonder dat het een te grote compromis-show wordt."

Sport

De 47-jarige Tan heeft zijn sporen vooral verdiend in de sportpresentatie. Zijn doorbraak kwam met Studio Sport (NOS) en hij presenteerde in 2007 voor de toenmalige zender Talpa Café de Sport. Ook werkte hij tot de zomer van 2013 voor de betaalzender Eredivisie Live.

"Ik ben gestopt met voetbal, maar voetbal is niet gestopt met mij", vertelt hij. "Er komt dus ook zeker sport aan bod en er komen sporters aan tafel. Omdat het in mij zit, is het logisch dat het aan tafel loskomt."

Ook entertainment komt langs, maar Tan moet lang nadenken of hij een grote scheiding zoals bij Rafael en Sylvie van der Vaart in het programma wil hebben. "Als het écht heel groot is, dan kan het aan tafel besproken worden. Maar niet ieder huwelijk of elke scheiding, nee."

Concurrentie

RTL Late Night begint om 22.30 uur, ruim een half uur voor de grootste concurrent Pauw & Witteman. Tan zegt dat er niet per se over nagedacht is hoe ze de kijkers willen behouden op het moment dat Pauw & Witteman gaat beginnen. 

"Het is het belangrijkste om op dat moment geen reclameblok in te zetten", zegt de presentator. "Dat is niet zo moeilijk. En voor de rest moeten wij vooral onze eigen weg volgen." Hij is er dan ook duidelijk over dat het programma moet groeien. "Eerst nu beginnen en kijken wat je voor elkaar bokst. Op al het andere heb ik geen invloed."

Toch weet ook Tan dat het tegenwoordig snel met een nieuw programma gedaan kan zijn als het niet meteen aanslaat. "Maar aan de andere kant zijn er zoveel programma's die niet meteen succesvol zijn begonnen en dat nu wel zijn."

RTL Late Night is vanaf maandag 26 augustus elke werkdag te zien