Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Thom Roep

Oud-hoofdredacteur Donald Duck koninklijk onderscheiden

Thom Roep, oud-hoofdredacteur van Donald Duck, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft de onderscheiding ontvangen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.
Door NU.nl/René Hartkamp

Roep kreeg de onderscheiding maandag tijdens zijn afscheidslunch in Hoofddorp.

De 61-jarige Roep is 40 jaar in dienst bij Donald Duck. In 1984 werd hij hoofdredacteur. Onder zijn leiding groeide Donald Duck uit tot het Disneyblad met de hoogste oplage ter wereld.

Hij zorgde er onder meer voor dat er Nederlandse auteurs en tekenaars aangesteld werden toen de Amerikaanse verhalen op begonnen te raken. Eerder dit jaar maakte Roep bekend dat hij gaat stoppen. Sinds 1 mei is hij geen hoofdredacteur meer en in augustus is hij helemaal uit dienst.

Dick Molman, bestuursvoorzitter van Sanoma (uitgever van Donald Duck), vindt de onderscheiding zeer verdiend. "Geen kind of volwassene in Nederland die niet ooit iets van Thom heeft gelezen. Deze koninklijke onderscheiding is zeer op zijn plaats."

Geen geheim

Roep vindt de ridderlijke onderscheiding 'de ultieme eer'. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik dit wel eens zou willen, want ik ben erg oranje-gezind", zegt hij tegen NU.nl.

"Het woord ridder vind ik al zo spannend. Door de strips ben ik altijd dat jongetje van vroeger gebleven en toen wilde ik altijd al ridder worden. Dat heb ik nu bereikt."

Het is voor hem tot het eind toe een grote verrassing geweest, maar Roep vertelt dat hij wel een vermoeden had. "Vanochtend keek iedereen me al raar aan bij het binnenstappen van de redactieruimte. En in de bushokjes stond een andere cover voor de nieuwe editie van het weekblad dan we hadden afgesproken. Daar stond ik nu namelijk op!"

Familieblad

De grootste verdienste van Roep is volgens Plasterk dat hij van de Donald Duck een familieblad heeft gemaakt. "Er staan voortdurend verwijzingen naar grote mensen-dingen in waardoor het voor volwassenen ook leuk is om te lezen, zonder dat kinderen daar last van hebben", vertelt de minister tegen NU.nl. "Het is een prestatie om dat zo te doen."

Plasterk noemt het ook opmerkelijk dat iemand als Roep 40 jaar bij dezelfde werkgever kan blijven. Volgens de minister had hij dat niet ergens anders kunnen doen dan bij de Donald Duck. "Hij had bijvoorbeeld ook geen leiding kunnen geven bij een koekjesfabriek. Hij heeft dat gedaan bij iets waar hij van kinds af aan al van droomde."

Donald Plasterk

De minister werd voor zijn toespraak gekscherend 'Donald Plasterk' genoemd. "Dat heb ik wel vaker gehoord", zegt hij lachend. Plasterk weet echter niet of hij overeenkomsten heeft met het stripfiguur.

"Donald Duck is wel iemand met een opvliegend karakter die steeds door zijn neefjes gecorrigeerd moet worden. Andere mensen moeten daarom maar bepalen of ik op hem lijk."

In juli kreeg Roep de Disney Publishers Milestone Award, een jaarlijkse prijs van het Amerikaanse concern.

Oud-hoofdredacteur Donald Duck onderscheiden

Lees meer over:

Donald Duck

Aanbevolen artikelen