Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Publieke omroepen

Bezuinigingsprotest omroepen in oktober

De publieke omroepen gaan op 9 oktober in Den Haag actievoeren tegen de bezuinigingen van het kabinet. 
Door ANP

Dat heeft voorzitter Jan Slagter van Omroep Max vrijdagavond gezegd in het programma Knevel & Van den Brink. Aan de protestactie doen niet alleen de landelijke zenders mee, maar ook de regionale en lokale omroepen.

De publieke omroepen moesten al 200 miljoen euro inleveren, maar het huidige kabinet heeft besloten om daar per 2017 nog eens 100 miljoen bovenop te doen. Daar is het protest tegen gericht. ''Het is een tube tandpasta, we zijn leeg. Het is op. Er is geen geld meer'', aldus Slagter. Volgens hem zullen de kijkers de gevolgen merken.

Op 9 oktober zullen er volgens Slagter 100 bussen met demonstranten naar het Malieveld in Den Haag gaan. Ook moet er een petitie worden aangeboden.

Helft

Door de bezuinigingen zullen er in 2016 nog maar tien omroeporganisaties zijn, de helft van het huidige aantal. Programma's als Strictly Come Dancing (AVRO), De Pelgrimscode (EO) en Labyrint (NTR/VPRO) verdwijnen van de buis.

Ook de lokale omroepen voelen de gevolgen van de bezuinigingen. Gemeenten beknibbelen op de afdracht. Daardoor zit één op de drie lokale omroepen in zwaar weer, concludeerde het Commissariaat voor de Media eerder deze week. Volgens de vereniging van lokale omroepen gaat het zelfs om twee derde.

Aanbevolen artikelen