Hans Teeuwen was zich van geen kwaad bewust toen hij tijdens de uitzending van Zomergasten een sigaret opstak. De VPRO kan hier nu een boete voor krijgen.

Tijdens de eerste uitzending van het nieuwe seizoen van Zomergasten rookte Teeuwen op een gegeven moment een sigaret.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dit niet kunnen, omdat er niet gerookt mag worden op de werkvloer.

"Ja. Ik stak 'm gewoon maar op", zegt Teeuwen in reactie tegen NRC. "Daar dacht ik helemaal niet bij na." De cabaretier zegt dat er ook niks is afgesproken met de VPRO. "Nee helemaal niet. Dat deed ik gewoon."

Bekijk het fragment:

Verslaving

Hij wijdt het voorval aan zijn rookverslaving. " Het is het domste wat ik ooit heb gedaan, beginnen met roken. Maar nu ben ik verslaafd. Je komt daar ook niet zomaar vanaf."

Verder zegt Teeuwen dat hij een eventuele boete niet voor de VPRO zou betalen. "Ik heb drie uur gratis voor ze opgetreden zondag, dat lijkt me meer dan zat. Maar een dergelijk verzoek is er ook nog niet gekomen hoor, en dat verwacht ik ook niet."

Afwachten

De VPRO heeft eerder in een reactie angegeven de beslissing van de NVWA af te wachten en wil er verder niet op reageren. De NVWA zelf is nog aan het uitzoeken wat ze gaan doen.

Een woordvoerder legt uit dat als de VPRO een waarschuwing krijgt, dat de omroep het niet nog een keer mag doen. Krijgt de omroep wel een boete, dan zal deze maximaal 600 euro zijn. Bij meerdere overtredingen kan het bedrag oplopen tot 4500 euro.