Rechtspraak laat incident vechtpartij rusten

De Raad voor de Rechtspraak onderneemt geen stappen tegen SBS6 of andere media voor het tonen van beelden van een vechtpartij in de rechtszaal.

De instantie zegt "niet blij" te zijn met het uitzenden van de beelden, maar er volgen geen landelijke sancties. De rechtbank in Den Haag, waar de vechtpartij was, denkt nog na over een mogelijk toegangsverbod voor bepaalde media.

De rechtbank gaat deze week nog in gesprek met SBS vanwege het tonen van de beelden. Pas daarna besluit het bestuur van de rechtbank of sancties volgen, zoals een toegangsverbod. Dat laat een woordvoerder van de rechtbank dinsdag weten. 

Volgens de rechtbank is de persrichtlijn overtreden. Om de privacy van verdachten en andere aanwezigen in de rechtszaal te beschermen, bestaat de afspraak dat er geen beeld- en geluidsopnamen worden gemaakt van getuigen, deskundigen, slachtoffers en publiek.

Dat in eerste instantie alleen met SBS wordt gepraat, komt omdat alleen die zender beelden heeft gemaakt. 

Beelden

Het programma Hart van Nederland toonde maandagavond beelden van een gevecht in de Haagse rechtszaal. Te zien was hoe mensen uit het publiek de verdachte probeerden te belagen. Andere media maakten gebruik van de beelden. 

Aanleiding voor de vechtpartij was de strafeis tegen een man die terechtstaat voor het doodrijden van een 13-jarige jongen uit Den Haag. De man kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf. 

De verdachte werd maandag aangevallen door een groep mensen. SBS6 was met een camera aanwezig en zond die beelden later op maandag uit. Ook andere media lieten beelden of foto's zien.

Tip de redactie