Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Helen Thomas

Witte Huis-correspondente Helen Thomas overleden

De legendarische Witte Huis-correspondente Helen Thomas is zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden.
Door ANP

Zij heeft 57 jaar lang verslag uitgebracht van de persconferenties van Amerikaanse presidenten, om te beginnen met John F. Kennedy.

Zij maakte in totaal 10 presidenten mee. Thomas stond bekend om haar scherpe en directe vragen. Zij bleef kritisch, ook toen haar collega's volgens haar na de aanslagen van 9/11 bang waren voor onpatriottisch te worden uitgemaakt.

Legendarisch was ook haar werklust. ''Zij was altijd de eerste in het Witte Huis en de laatste die naar huis ging'', aldus een oud-collega.

Watergate

Thomas bracht verslag uit van tal van grote nieuwszaken, van het bezoek van Sovjet-leider Chroesjtsjov aan de VS tot de Cuba-crisis en het Watergate-schandaal. Zij was het eerste vrouwelijke lid van de vereniging van Witte Huis-correspondenten en de eerste vrouwelijke voorzitter van die club.

Thomas was hoogbejaard nog als journalist actief. Zij had haar gereserveerde plek op de eerste rij in de briefing room van het Witte Huis. Zij overleed na een lange ziekte, melden Amerikaanse media.

Thomas had het privilege dat zij de persconferenties van de president mocht afsluiten met de woorden: ''Thank you, Mr. President.''

Aanbevolen artikelen