Ewout Genemans duikt met zijn nieuwe programma Echte penoze, dat dit najaar te zien is op RTL4, in de wereld van de misdaad. 

"Ik hang niet de goed ingevoerde verslaggever uit die iets aan de kaak wil stellen, maar heb oog voor het menselijke aspect."

De producent benadrukt in De Telegraaf dat het programma misdaad niet verheerlijkt. "Deze mensen hebben in de gevangenis gezeten, vrienden zijn dood en de familie is afgehaakt. Met hun biecht willen ze laten zien dat misdaad niet loont."

Genemans zegt spraakmakende namen te hebben gestrikt, maar wil daar nog niks over zeggen. "We zijn nog volop bezig met de opnamen, ik houd de deelnemers geheim totdat we met iedereen echt hebben gesproken. Het zijn stuk voor stuk mensen die we doorgaans met een balkje voor hun ogen in de krant zien staan. Het varieert van handelaars in xtc tot plegers van liquidaties, alles komt voorbij."

Het verbaast Genemans hoeveel ex-criminelen wilden meewerken. "Deze mensen hebben er heel bewust voor gekozen om alles te vertellen. Het is niet zo dat ze er trots op zijn. We gaan straks geen stoere mannen zien die opscheppen over hun daden, maar mensen die spijt hebben en anderen voor een soortgelijk leven willen behoeden."