Michiel Buitelaar gaat per 1 augustus na vijf jaar weg als COO Digital bij uitgever Sanoma. "Het is tijd voor wat anders."

Buitelaar heeft zelf besloten het bedrijf te verlaten, zo maakt Sanoma vrijdag bekend. Buitelaar begon aan het hoofd van Ilse Media, dat later overging in Sanoma Digital.

Onder deze digitale tak van tijdschriftenuitgever Sanoma vielen onder meer titels als NU.nl, Startpagina en Vrouwonline.

Hij was bovendien betrokken bij de overgang van Sanoma Digital naar de huidige bedrijfsvorm, waarin alle onderdelen van Sanoma (print, online en televisie) onder één dak zijn ondergebracht. De digitale tak van Buitelaar is daartoe in mei verhuisd van Amsterdam naar het Nederlandse hoofdkantoor van het Finse mediabedrijf in Hoofddorp.

Nieuwe fase

Buitelaar zegt daarover: "Ik zie dat het bedrijf een nieuwe fase in gaat, mijns inziens moet ik nu ook gaan. Ik vind het voor de organisatie en voor mezelf een goed moment het stokje over te dragen."

Bestuursvoorzitter Dick Molman stelt in een reactie dat "het een wending is die bij hem past. Volgens hem heeft Buitelaar "door zijn authentieke en verfrissende manier van denken en doen een grote, gewaardeerde bijdrage geleverd aan de groei en inbedding van onze digitale business en aan de transformatie van het gehele bedrijf".

Woordvoerster Mariëlle Paul van Sanoma laat aan NU.nl weten dat het vertrek van Buitelaar wel zijdelings te maken heeft met die verschuivingen, maar geen afgesproken onderdeel daarvan is. "Het is zijn persoonlijke afweging."

Opvolging

Over een eventuele opvolger van Buitelaar wordt pas na de zomer iets bekend. "We gaan de komende maanden kijken hoe we zijn rol het beste kunnen gaan invullen, ook kijkend naar de marktomstandigheden", aldus Paul.

Dat zijn volgens haar niet alleen de moeilijke economische situatie waar met name de printactiviteiten onder lijden, maar ook bijvoorbeeld de digitale transformatie waar de hele markt mee te maken heeft.

"Het is heel belangrijk om niet alleen een visie te ontwikkelen van hoe het zou moeten gaan, maar dat ook in de praktijk te brengen. We zien dat de hele branche daarmee worstelt, niet alleen Sanoma."

Het zou dus ook kunnen dat Buitelaar niet één op één wordt opgevolgd.