De tentoonstelling van de World Press Photo is vanaf volgend jaar april weer te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Daarmee keert wedstrijd voor de beste persfoto's van het jaar na vijftien jaar terug naar de kerk op de Dam. De afgelopen jaren was de tentoonstelling met winnende beelden te zien in de Oude Kerk in de hoofdstad.

"Het prestige van de Nieuwe Kerk in combinatie met de bekendheid als tentoonstellingslocatie is voor ons heel interessant", zegt de directeur van de fotocompetitie Michiel Munneke in een donderdag verspreide verklaring.

"Ons doel is met de winnende beelden zo veel mogelijk mensen te bereiken om ze te informeren en te inspireren. Deze centraal gelegen plek stelt ons daartoe perfect in staat."

Ook de Nieuwe Kerk is blij met de hernieuwde samenwerking. "Fotografie is een laagdrempelig medium, dat dicht op de actualiteit zit. Dat medium past in de rol van de Nieuwe Kerk als foyer van Nederland, voor een breed publiek uit binnen- en buitenland", licht directeur Cathelijne Broers toe.

Paul Hansen

De tentoonstelling van de World Press Photo werd van 1982 tot en met 1999 gehouden in De Nieuwe Kerk, waar eerder dit jaar koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. De reizende expositie, die in Amsterdam begint, trekt jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen bezoekers. De grote prijs ging dit jaar naar Paul Hansen met zijn foto Gaza Burial.

De winnaars van de prijs worden begin volgend jaar bekendgemaakt.