Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Thein Sein, Barack Obama

Myanmar verbiedt nummer van Time Magazine

De regering van Myanmar heeft het nummer van deze week van het Amerikaanse weekblad Time verboden. 
Door Novum

Het blad heeft deze week een omslagverhaal over een radicale boeddhistische monnik die beschuldigd wordt van aanzetten tot geweld tegen moslims.

Volgens de staatstelevisie is het verbod bedoeld om 'het weer oplaaien van raciale en religieuze rellen te voorkomen'.

Op de cover van Time staat deze week een foto van de monnik Wirathu, met daarover de woorden 'Het gezicht van boeddhistische terreur'. Wirathu is aanvoerder van een beweging van radicale monniken die verkondigt dat de moslims, een kleine minderheid in Myanmar, de raciale zuiverheid en nationale veiligheid van het land bedreigen. Hij wil beperkingen op huwelijken tussen boeddhisten en moslims en wil een boycot van winkels en bedrijven die eigendom zijn van moslims.

Ondergraven

In het afgelopen jaar zijn bij religieus geweld in Myanmar bijna 250 mensen gedood en tienduizenden mensen, voornamelijk moslims, uit hun woonplaatsen verdreven. Groepen boeddhisten trokken brandschattend en zwaaiend met kapmessen en knuppels door dorpen om moslims weg te jagen.

Een speciale commissie van het ministerie van binnenlandse zaken oordeelde dat het artikel van Time de inspanningen van de regering om de gemoederen te bedaren en het vertrouwen tussen bevolkingsgroepen te herstellen, kon ondergraven, berichtte de staatstelevisie. In het artikel wordt van Wirathu de uitspraak aangehaald dat het 'tijd is om op te staan en uw bloed te laten koken'. Wirathu houdt niettemin vol dat hij een man van vrede is.

Thein Sein

Boeddhisten storen zich aan het artikel. Het bureau van president Thein Sein liet zondag weten dat het het aanzien van het boeddhisme schaadt.

De onrust bedreigt de politieke en economische hervormingen die Thein Sein na bijna een halve eeuw militaire dictatuur heeft doorgevoerd. De ruimere vrijheid van meningsuiting brengt met zich mee dat mensen makkelijker radicale opvattingen kunnen uitdragen.


Lees meer over:

Myanmar

Aanbevolen artikelen