Wouter Bax vertrekt als hoofdredacteur van NU.nl. Per 1 juli wordt het hoofdredacteurschap overgedragen aan huidig adjunct-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.

Dat laat Sanoma dinsdag weten. Uitgever Sander Stallinga noemt het "jammer om afscheid te nemen van een hoofdredacteur die er nog relatief kort zit". Bax was sinds mei 2012 hoofdredacteur van de nieuwssite.

"Maar uiteindelijk stap je er samen in met een bepaalde verwachting. Hierin hebben we elkaar niet gevonden. Dan is het verstandig dit uit te spreken en samen de knoop door te hakken. Wij wensen Wouter het allerbeste toe en bedanken hem voor zijn inzet en enthousiasme voor NU.nl", aldus Stallinga.

Bax laat in een reactie weten trots te zijn op zijn periode bij NU.nl. Op Twitter schrijft hij bovendien: "Was mooi avontuur: Groei naar 1 miljard pageviews per maand. Meer eigen nieuws. En een stoere plaats in het medialandschap."

Gert-Jaap Hoekman heeft een brede journalistieke achtergrond en was het afgelopen jaar al adjunct-hoofdredacteur van NU.nl. Eerder was hij hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Hoekman: "NU.nl is het afgelopen jaar enorm gegroeid als serieus nieuwsmedium. Ik vind het een eer om dit werk als hoofdredacteur voort te zetten."

De redactie van NU.nl is dinsdagochtend ingelicht over het vertrek van Bax. De redactieraad laat weten achter de benoeming van Hoekman als zijn opvolger te staan.

NU.nl is met een STIR-bereik van rond de veertig procent en maandelijks alleen al op de website ruim 5 miljoen unieke bezoekers de grootste nieuwssite van Nederland. Naast het webgebruik wordt NU.nl ook op ruim 5 miljoen mobiele apparaten gelezen.