De Griekse staatsomroep ERT moet onmiddellijk zijn deuren heropenen.

Dit heeft een Griekse rechtbank maandag besloten, zes dagen na de sluiting die was gelast door premier Antonis Samaras. Hierdoor is een mogelijke val van het kabinet afgewend.

De medewerkers van de staatsomroep reageerden met applaus. Zij zijn nog steeds aan het werk en zenden uit via internet, ondanks een bevel om naar huis te gaan. Van de Hoge Raad moet ERT openblijven totdat de hoogste bestuursrechters een beslissing hebben genomen in een bodemprocedure die de ondernemingsraad heeft aangespannen.

Het rechterlijke besluit kan de angel halen uit een conflict tussen Samaras en de twee juniorpartners in zijn coalitie. Die zijn verbolgen over het feit dat Samaras hen vorige week niet heeft geconsulteerd over de sluiting. De drie coalitiepartijen waren maandagavond voor crisisoverleg bijeen.

Regering verlaten

De juniorpartners van Samaras' Nieuwe Democratie, de socialisten en Democratisch Links, dreigden zelfs de regering te verlaten omdat Samaras hen niet heeft geconsulteerd. Samaras probeert een doorstart te maken met zijn kabinet. Ook heeft hij de juniorpartners beloofd dat zij in juli meer posten in de regering krijgen, zo klinkt in Athene.

Samaras zei vorige week dat de regering geld moet besparen in het kader van de internationale noodkredieten aan het land en dat er een kleinere, meer doelmatige publieke omroep moet komen. De regering heeft de kredietverstrekkers van de EU en het IMF beloofd voor 2014 nog 15.000 overheidsbanen te schrappen.

Bij de ERT werken meer dan 2650 mensen. De ERT is volgens Samaras een ouderwets en volkomen inefficiënt apparaat dat vele malen meer geld uitgeeft voor de dienstverlening dan particuliere omroepen waar veel meer mensen naar kijken en luisteren.