De leiders van de Griekse regeringspartijen voeren maandagavond crisisoverleg. De coalitiepartijen zijn ernstig verdeeld over de beslissing van premier Antonis Samaras om de publieke omroep ERT te sluiten.

De coalitieregering dreigt daardoor te vallen. Het crisisberaad is bedoeld om te bekijken of verdere samenwerking nog mogelijk is.

Samaras is van oordeel dat de ERT te veel geld kost. Hij kondigde vorige week dinsdag aan dat de omroep diende te sluiten en dat alle 2656 medewerkers werden ontslagen. Een regeringswoordvoerder noemde de staatsomroep een 'oase van verspilling'.

De beslissing leidde tot een hoogoplopend conflict tussen Samaras' conservatieve Nea Dimokratia en de linkse coalitiepartners Pasok en Democratisch Links.

"Het land heeft geen behoefte aan verkiezingen, maar Pasok vreest die niet. Wie denkt van wel, begaat een vergissing", zei Pasok-leider Evangelos Venizelos vorige week.

Testbeeld

Maandag verscheen er een testbeeld van de beoogde nieuwe omroep, genaamd NERIT. Het was al de bedoeling dat de staatszender in afgeslankte vorm verder gaat. Volgens de NOS wordt er verwacht dat premier Samaras een verklaring gaat afleggen op de nieuwe zender.

Griekenland staat onder druk om reorganisaties en bezuinigingen door te voeren. Het heeft van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds al tweehonderd miljard euro aan noodleningen ontvangen. Door de bezuinigingen en de crisis is de werkloosheid in de eerste drie maanden van dit jaar opgelopen tot 27,4 procent.

Alles over de situatie in Griekenland in ons dossier