Werknemers in heel Griekenland staken donderdag uit protest tegen de plotselinge sluiting van de publieke omroep ERT. 

Met een 24-uursstaking willen de grote vakbonden bereiken dat de Griekse regering haar beslissing terugdraait om de ''geldverspillende'' omroep te sluiten.

Onder meer het openbaar vervoer en het luchtverkeer hebben last van de werkonderbrekingen. Ziekenhuizen werken met een noodbezetting en ministeries blijven dicht. Veel winkels, hotels en banken bleven echter open. Ook rijden er metrotreinen.

Journalisten zijn al sinds woensdag in staking. Kranten verschenen donderdag niet. De journalisten zeggen te staken totdat de regering bakzeil haalt. Voor het ERT-gebouw in Athene kwamen donderdag duizenden betogers bijeen om te protesteren tegen de sluiting.

Niet alleen de vakbonden zijn in het geweer gekomen. Ook de linkse coalitiepartners in de regering van de Griekse premier Antonis Samaras zijn ontstemd. Ze zeggen dat ze niet op de hoogte waren van de plannen. 

Verkiezingen

Griekse media speculeren al over vervroegde verkiezingen als gevolg van de ruzie. Ook zou Samaras met een minderheidsregering verder kunnen gaan als de coalitie uit elkaar valt.

De Griekse regering sloot de uitzendingen van ERT dinsdag zeer abrupt af, wat tot grote woede leidde. De omroep is een vrijhaven van verspilling genoemd.

''Een geval van uitzonderlijk gebrek aan transparantie en ongelooflijke extravagantie'', zei een regeringswoordvoerder. ERT moet in afgeslankte vorm verder met zo'n 1200 werknemers. Tot nu toe waren er zo'n 2700 banen.

Jurassic Park

Premier Samaras heeft gezegd dat hij zijn plan voor een kleinere publieke omroep gewoon doorzet. Volgens hem is de sluiting van ERT het bewijs van de politieke wil om iets te veranderen aan zijn land, dat hij beschrijft als ''een echt Jurassic Park, de enige plek op aarde waar dinosauriërs hebben overleefd''.

Griekenland moet bezuinigen om in aanmerking te blijven komen voor Europese noodhulp.

Lees meer over de crisis in Griekenland