Griekse vakbonden hebben een 24-uursstaking afgekondigd. Werknemers leggen donderdag het werk neer uit protest tegen de plotselinge sluiting van de Griekse publieke omroep ERT.

''We zijn solidair met de medewerkers van de staatsomroep en protesteren tegen de onacceptabele hervormingen van de publieke sector die de geldschieters hebben geëist'', aldus de leider van de ambtenarenvakbond Adedy.

Ook GSEE, de grootste bond van Griekenland voor medewerkers in de private sector, doet mee aan de staking.

Journalisten legden woensdag het werk al neer ''We zullen staken totdat de regering haar besluit intrekt'', zei Dimitris Trimis van de Atheense Journalisten Bond.

Journalisten van ERT waren nog wel aan het werk. Ze zonden uit protest programma's uit via internet, meldden Griekse media. Voor het hoofdkwartier van de omroep hebben zich duizenden tegenstanders van de sluiting verzameld.

Verspilling

De Griekse regering heeft ERT een vrijhaven van verspilling genoemd. ''Een geval van uitzonderlijk gebrek aan transparantie en ongelooflijke extravagantie'', aldus een regeringswoordvoerder.

De omroep moet in afgeslankte vorm verder. De banen van meer dan 2600 journalisten, technici en andere medewerkers staan op de tocht.

EU

De Europese Commissie was niet op de hoogte van de plannen van de Griekse regering om de staatsomroep te sluiten. Het dagelijks bestuur van de EU heeft er ook niet om gevraagd, zo zei een woordvoerder in Brussel.

''Wij hoorden ervan toen de regering het bekendmaakte'', aldus de zegsman. Hij benadrukte dat de geldschieters aan Griekenland de sluiting van ERT niet hebben besproken. De EU is een van de trojkaleden, naast het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank.

Brussel onderstreepte het belang van een goede publieke omroep in een Europese democratie. Maar het beleid en de strategische keuzes over de publieke omroep zijn een zaak van de lidstaten.

Alles over de situatie in Griekenland in ons dossier