Marco Borsato verraste radiomaker Erik de Zwart vrijdag met een award van Veronica ter ere van de 2500e Top 40.

"Het is leuk om voor de verandering een prijs van hem te krijgen", zegt De Zwart in de Veronica-studio in Naarden. Borsato stond vaker dan elke andere Nederlandse artiest op nummer 1 in de hitlijst, 14 keer.

Hoewel de wekelijkse hitlijst tegenwoordig op radiozender 538 wordt uitgezonden, is voormalig presentator De Zwart nog altijd intensief betrokken als voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40.

Ook presenteert hij op Veronica het dagelijkse programma Top 40 Hitdossier, waarin oude Top 40-lijsten voorbijkomen.

Vrijdagmiddag ging een speciale marathonuitzending van die show van start om stil te staan bij de 2500e Top 40. Luisteraars kunnen aangeven welke Top 40 zij graag willen horen en waarom.

Dromen zijn bedrog

De marathonuitzending, die nog tot zondag duurt, begon met de lijst van 1 oktober 1994. De Top 40 werd toen aangevoerd door Marco Borsato’s Dromen zijn bedrog. "Ik had toen net verkering met mijn vrouw en zat fluitend met Dromen zijn bedrog in de auto", weet De Zwart nog.

"Zo heeft iedereen zijn 'eigen' Top 40", zegt De Zwart, iets wat het concept volgens hem sterk maakt. "Vaak merk je dat mensen bij emotionele gebeurtenissen zoals de geboorte van hun kinderen de muziek uit die periode onthouden. Muziek is emotie. Het versterkt de herinnering. En die muziek vind je terug in de Top 40."

Radio Veronica

De hitlijst bestaat al sinds januari 1965. Destijds werd de Top 40 uitgezonden op Radio Veronica en lag er elke week een papieren lijst in de platenzaken. "Toen was het al multimediaal", zegt De Zwart, die de Top 40 met de Stichting blijft vernieuwen.

De lijst is niet langer gebaseerd op de verkoop van singles, maar een combinatie van verkoop, airplay op de radio en downloads. Ook is er een paar jaar geleden een website gelanceerd en zijn er plannen voor een digitaal Top 40-televisiekanaal dat dit najaar van start moet gaan.

Volgende generatie

Door zijn betrokkenheid vindt De Zwart het niet jammer dat niet hij, maar de huidige presentator Jeroen Nieuwenhuize, de 2500e Top 40 mag presenteren. "Jeroen doet het uitstekend. Hij is de volgende generatie. Ik doe met Top 40 Hitdossier juist graag het oudere werk, wat ik zelf toen ook heb gepresenteerd."