De documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum van de NTR heeft dit jaar de Zilveren Nipkowschijf gewonnen, de prijs voor het beste tv-programma.

De andere genomineerden waren de dramaseries Volgens Robert (VARA) en Moeder, ik wil bij de revue (Omroep Max).

Het Nieuwe Rijksmuseum heeft in vier afleveringen de grote vernieuwing van het Rijksmuseum in Amsterdam laten zien. Regisseur Oeke Hoogedijk heeft dit vanaf eind 2003 mogen volgen.

De jury noemt het feit dat ze dit mocht doen al noemenswaardig, maar het eindresultaat maakte de documentaire af. "De jury vindt het een meesterwerk en het wordt met blinde bewondering bijgezet in de eregalerij."

Trots

Hoogedijk zegt erg trots te zijn. "Ik vind het vooral een prijs voor de documentaire in het algemeen", zegt ze op het podium.

De regisseur hoorde in de wandelgangen al dat ze de Nipkowschijf best wel eens zou kunnen winnen. "Het werd wel geïnsinueerd dat het kon maar uiteindelijk weet je het niet", vertelt ze aan NU.nl. "Ik heb met zwetende handjes gezeten tot het moment daar was."

Hoogedijk zegt dat ze een groot fan is van Maria Goos, scenarioschrijfster van Volgens Robert. "Het is ook daarom een groot compliment dat ik haar verslagen heb."

'Meesterlijke documentaire'

Acteur Peter Blok, die de hoofdrol vertolkte in Volgens Robert, kan er goed mee leven dat Het Nieuwe Rijksmuseum heeft gewonnen. "Ik vind het een meesterlijke documentaire over een belangwekkend onderwerp", zegt hij tegen NU.nl.

Blok was al tevreden met de nominatie van Volgens Robert, waarvoor hij ook gedeeltelijk het scenario schreef. "Vooral omdat we zo hebben moeten knokken om de serie op televisie te krijgen. Dus als je aan het eind van de rit een nominatie krijgt voor de Nipkowschijf, dan ben ik als een kind zo blij."

Andere dramaserie

Huub Stapel, die een hoofdrol speelde in Moeder, ik wil bij de Revue, is vooral blij dat hij niet heeft verloren van Volgens Robert. "Dan zouden we verloren hebben van een andere dramaserie. Nu hebben we verloren van een documentaire die iemand tien jaar van haar leven heeft gekost. Daar kun je als serie niet omheen, dus ik kan goed leven met de winnaar."

De Nipkowschijf wordt elk jaar toegekend door een jury van tv-recensenten. Dit jaar waren dat onder meer Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Christjan Knijff (Het Parool).

Vorig jaar won het reisprogramma O'Hanlons Helden de Nipkowschijf. In 2011 was dat het praatprogramma De Wereld Draait Door.

Radio

Het VPRO-programma Plots heeft de Zilveren Reissmicrofoon gewonnen, de prijs voor het beste op gebied van radio. Andere genomineerden waren het VPRO-programma Bureau Buitenland en radio-dj Edwin Evers.

In het radioprogramma Plots staat de normale mens centraal, met een verhaal rond één thema. De makers zeggen trots te zijn. Tegelijkertijd zijn ze emotioneel omdat het programma over een paar maanden moet stoppen vanwege de bezuinigingen bij de publieke omroep.

Jaap Boots

Bij de radioprogramma's kreeg Jaap Boots van het Radio 6-programma JaBo Gumbo Show (VPRO) een eervolle vermelding. Hij koestert de prijs vooral, omdat Boots kortgeleden te horen kreeg dat zijn dienstverband bij de VPRO per 1 januari 2014 wordt stopgezet.