Rebekah Brooks, de oud-hoofdredacteur van News of the World, zegt onschuldig te zijn in het grootschalige afluisterschandaal rond de Britse tabloid.

Brooks verscheen woensdag voor de rechter, samen met negen andere verdachten waaronder haar man.

Ze wordt onder meer beschuldigd van het omkopen van ambtenaren en het belemmeren van de rechtsgang door bewijsmateriaal achter te houden.

Tegenover de rechtbank heeft ze verklaard niet schuldig te zijn aan alle aantijgingen, melden Britse media. Ook de andere verdachten zeggen onschuldig te zijn.

Uitgever Rupert Murdoch hief News of the World in juli 2011 op, nadat bekend was geworden dat de krant voicemails had afgeluisterd van een vermoord meisje, Milly Dowler.

Brooks stapte toen op als directeur van de Britse divisie van Murdochs media-imperium News Corps. In mei 2012 werd ze ook al strafrechtelijk vervolgd voor haar rol in het Britse afluisterschandaal.

Woordvoerder

Ook Andy Coulson, oud-woordvoerder van de Britse premier David Cameron, is vorig jaar juli aangeklaagd. Coulson en Brooks (beiden 45 jaar) zijn hoofdredacteur geweest van het zondagsblad.

Een van de zaken waarvoor de twee zich moeten verantwoorden, is het kraken van de voicemail van het vermoorde meisje Milly Dowler. De familie kreeg ten onrechte de indruk dat het meisje nog leefde doordat verslaggevers van de krant haar berichten hadden gewist. De krant heeft de familie een schadevergoeding van 2 miljoen pond (2,3 miljoen euro) betaald.

In Groot-Britannië staat op illegaal afluisteren maximaal 2 jaar gevangenisstraf. In september begint het vervolg van de rechtszaak. 

Lees alles over het Britse afluisterschandaal