Het nieuwe satirische programma van Lucky TV, acteur Ton Kas en cabaretiers Diederik Ebbinge en Henry van Loon komt niet op televisie.

Dat hebben de makers donderdag bekendgemaakt. Het programma heet VPRO Promenade, een "soort combinatie van RTL Boulevard, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Voetbal International."

"Wij gaan alle gesprekken waar we de hele week mee zijn doodgegooid nog eens dunnetjes overdoen, met alle platgewalste argumenten van dien. We leggen vrij subtiel al het gratuite gelul bloot en maken daarmee al die programma's net zo absurd als het onze.”

Ongrijpbaar

Volgens Diederik Ebbinge is 'iedereen dolenthousiast' over het nieuwe VPRO-programma. Maar uiteindelijk bepaalt een netmanager, in dit geval van Nederland 2, of er ook een plaats voor wordt ingeruimd. Deze vond het programma 'te ongrijpbaar'.

De VPRO en de makers gaan donderdag het gesprek aan met de netmanager om hem op andere gedachten te brengen. "Het is frustrerend en irritant dat één iemand dat kan bepalen, zeker op zoiets ingewikkelds en subjectiefs als humor", stelt Ebbinge.

Online gooien

De voormalige Vliegende Panter kreeg op Twitter al veel bijval voor zijn irritatie. "Waarom subsidiëren we die publieke omroep eigenlijk nog?" vroeg Martin Koolhoven zich af.

"Online gooien!" adviseerde schrijver Kees van Nieuwkerk, zoon van VARA-coryfee Matthijs.