De VPRO wil vanaf volgend jaar drie dagen per week een buitenlandprogramma maken op Radio 1.

De omroep brengt nu elke zondag een uur nieuws en achtergronden uit het buitenland in het programma Bureau Buitenland.

Als het aan hoofdredacteur radio Gerard Walhof ligt, wordt het buitenlandprogramma voortaan uitgezonden op dinsdag, woensdag en donderdag.

Het doordeweekse cultuurprogramma van de VPRO, De Avonden op Radio 6, verdwijnt na 18 jaar uit de ether, bevestigde Walhof maandag. In plaats daarvan wil hij op werkdagen een 'culturele latenightshow' gaan uitzenden op Radio 1. "Die kun je zien als voortzetting van De Avonden."

Op de schop

De programmering van Radio 1 gaat vanaf volgend jaar op de schop als gevolg van de bezuinigingen op de publieke omroep.

Om de zender herkenbaarder te maken, wordt de zendtijd overdag in blokken verdeeld onder de grote omroepen die ontstaan uit de fusies tussen de KRO en NCRV, de VARA en BNN en de TROS en AVRO.

Kaalslag

Walhof vindt de veranderingen een kaalslag. "Drie jaar geleden was het met de komst van nieuwe aspirant-omroepen een slagveld. Nu gebeurt het weer."

Het onderzoeksjournalistieke programma Argos blijft bestaan, maar wordt verschoven naar de zaterdagmiddag om ruimte te bieden aan een radioprogramma van Frits Spits. Het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO en Holland Doc Radio, die op de zondag worden uitgezonden, blijven bestaan.

Het jaarplan voor 2014 van de Nederlandse Publieke Omroep werd vorige week gepresenteerd. Dinsdag wordt het goed- of afgekeurd door de raad van bestuur.