De omroep Wakker Nederland (WNL) zal sneller afscheid nemen van Eva Jinek dan gedacht. De laatste vijf afleveringen van Eva Jinek op Zondag worden niet meer door haar gepresenteerd.

Dat maakt de omroep donderdag bekend.

Tot de zomerstop stonden nog vijf uitzendingen gepland. Het ochtendpraatprogramma op Nederland 1 wordt per direct omgedoopt tot WNL op zondag.

De presentatrice kreeg donderdagmiddag van hoofdredacteur Bert Huisjes te horen dat ze zondag niet naar de studio hoeft te komen. ''Dat kwam nogal hard aan. Ik dacht eerst dat hij het niet meende'', vertelde Jinek donderdag op Radio 1.

Ze noemt het vooral lastig te verteren dat ze ''zo abrupt'' van de buis wordt gehaald en geen kans krijgt afscheid te nemen van haar kijkers.

Janneke Willemse

Het programma wordt vanaf komend weekend door een duo gepresenteerd. Janneke Willemse zal vaste presentatrice worden. Zij wordt afwisselend bijgestaan door Charles Groenhuijsen en Paul Jansen.

Willemse is oud-hoofdredacteur van Belegger.nl, Groenhuijsen was correspondent voor de NOS in de Verenigde Staten en Jansen is politiek commentator bij De Telegraaf.

WNL-hoofdredacteur Huisjes zegt tegen De Telegraaf dat zijn omroep gezocht heeft "naar een invulling met zeer ervaren journalisten". Het programma is voor WNL "een cruciaal profiel-programma, waarop we de beste mensen willen inzetten", aldus Huisjes.

Overstap

Jinek kondigde vorige maand aan dat ze WNL na dit televisieseizoen ging verlaten. Ze gaat werken voor de KRO, waar zij na de zomer een wekelijkse talkshow krijgt.

Jinek vertelde woensdagavond bij het Vara-programma De Wereld Draait Door dat ze nog niet weet hoe het nieuwe programma precies ingevuld wordt. "Maar ze streven ernaar dat het uiteindelijk een dagelijkse talkshow wordt," zei ze.

Zomerstop

Jinek had graag tot de zomerstop willen aanblijven. ''Maar bij haar opzegging hebben we al laten weten dat we de opvolging eerder rond zouden kunnen hebben'', aldus directeur Robert Alblas.

De 34-jarige presentatrice stapte in 2011 over van de NOS naar omroep WNL, waar ze naast de talkshow op zondag ook Vandaag de dag presenteerde.