Ruim 3,7 miljoen Nederlanders zagen dinsdagavond hoe Anouk met haar liedje Birds de finale van het Songfestival bereikte.

De live uitzending van de halve finale in het Zweedse Malmö was met precies 3.721.000 kijkers verreweg het best bekeken programma van de dag, zo blijkt woensdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Dat kijkersaantal is opvallend hoog in vergelijking met voorgaande jaren. De uitzending van de halve finales met Nederlandse inbreng worden sinds 2009 door ongeveer 2 tot 2,5 miljoen mensen bekeken. Dit jaar lag dat dus ruim een miljoen hoger.

Negen jaar

Zaterdag wordt de finale uitgezonden met opnieuw Anouk op het podium. Het is voor het eerst in negen jaar dat een Nederlandse inzending de finale haalt.

De voorgaande acht finales werden daarom niet geweldig bekeken; gemiddeld stemden ruim een miljoen Nederlanders af op die uitzendingen. In 2003 en 2004, toen de Nederlandse inzending wel op zaterdagavond schitterde, waren respectievelijk 3,8 en 3 miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd.

Op weg

Ook het programma Op weg naar het Songfestival deed het dinsdagavond overigens goed bij de Nederlandse televisiekijker; 2,3 miljoen mensen keken naar de voorbeschouwing op het liedjesfestijn.

Donderdag is de andere halve finale, zonder Nederlandse inbreng.