De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder zei dinsdag dat hij er vertrouwen in heeft dat het Openbaar Ministerie juist heeft gehandeld bij het verzamelen van telefoongegevens van het persbureau AP.

Hij vindt het juist dat een serieus lek voor de nationale veiligheid wordt onderzocht. Door het lek is een belangrijk onderzoek in gevaar gebracht.

Het verzamelen van de telefoongegevens heeft waarschijnlijk te maken met een strafrechtelijk onderzoek naar informatie die werd vergaard in een artikel van AP van 7 mei 2012 over een CIA- operatie in Jemen. Die operatie wist een Al-Qaedacomplot om een bom te laten ontploffen in een vliegtuig op weg naar de Verenigde Staten te ontmantelen.

Ondervraagd

De plaatsvervanger van Holder, Jim Cole, is verantwoordelijk voor deze zaak. Holder heeft zich teruggetrokken uit het onderzoek naar één van de grootste en meest serieuze lekken in de Verenigde Staten. Hij is over de zaak al eens ondervraagd door de FBI. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie dinsdag.

AP is woedend over de praktijken en spreekt van een ''enorme inbreuk zonder precedent''. Volgens de directie onthullen de gegevens mogelijk vertrouwelijke bronnen en geven ze de overheid een beeld van de activiteiten van het persbureau. Van 20 telefoonlijnen op diverse redacties werden twee maanden lang de uitgaande gesprekken bijgehouden, maakte het persbureau maandag bekend.