De documentaire-serie Het nieuwe Rijksmuseum (NTR) en de dramaseries Volgens Robert (VARA) en Moeder, ik wil bij de revue (MAX)  zijn genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2013. 

De nominaties zijn woensdagavond gepresenteerd in het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD).

De Zilveren Nipkowschijf is de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse televisieprogramma. De prestigieuze Nederlandse televisieprijs wordt ieder jaar uitgereikt door redacteuren van dagbladen en tijdschriften. 

De nominatie voor Het nieuwe Rijksmuseum lag in de lijn der verwachting, zo wordt besproken tijdens DWDD. "De nominatie kon niet missen", zegt jurylid en tv-recensent van NRC, Hans Berenkamp. Moeder, ik wil bij de revue is een 'topserie', wat Berenkamp betreft. "Het laat een tijd zien waar mensen nieuwsgierig naar zijn, het is nostalgische tv."

Volgens jurylid en Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen heeft de Nederlandse tv de laatste tijd veel programma's gehad waarin die nostaligie een grote rol had. Hij noemt als voorbeeld onder meer het programma van schrijver Tommy Wieringa De Grenzen.

Eervolle vermelding

De jury van de Stichting Nipkow heeft eervolle vermeldingen dit jaar toegekend aan de op 4 mei uitgezonden documentaire De Baby (van de Joodse Omroep) en de jeugdserie Welkom in de Gouden Eeuw (NTR).

De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 5 juni in De Vorstin in Hilversum. Dan wordt ook het beste radioprogramma bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon. Hiervoor zijn genomineerd de programma’s Plots en Bureau Buitenland (allebei VPRO) en diskjockey Edwin Evers (538). 

Opvallend is dat er geen enkel programma van de commerciële zenders is genomineerd. Hans Berenkamp: "Ik kijk wel eens naar commeriële programma's, maar nooit zo lang. Het gat tussen de Publieke Omroep en de commerciële zenders is groter geworden."

Vorige jaren

In 2012 ging de Zilveren Nipkowschijf naar het VPRO-programma O'Hanlons Helden en in 2011 won DWDD de prestigieuze prijs. Van God Los van BNN kreeg in 2012 een een eervolle vermelding en in 2011 ging deze naar rapper Ali B met zijn programma Ali B op volle toeren

Het kinderprogramma Taarten van Abel (VPRO) kreeg in 2012 de Ere Zilveren Nipkowschijf. 

De Zilveren Nipkowschijf is vernoemd naar de Duitse Paul Nipkow, een uitvinder die ook wel wordt gezien als de bedenker van de televisie.