Tien, twaalf, ja zelfs veertien pagina's hebben sommige kranten woensdag ingeruimd voor de troonswisseling dinsdag.

Het AD komt met een speciaal bewaarnummer. In het commentaar schrijft de krant dat dinsdag duidelijk werd dat Nederland zich nauwelijks laat verdelen in monarchisten en republikeinen. ''De monarchie is springlevend'', besluit de krant.

De Telegraaf komt, dankzij de grootte van de krant, met de grootste foto. De hele broadsheetvoorpagina is ingeruimd voor het moment waarop koning Willem-Alexander de eed aflegt. Binnenin een foto van de balkonscène over de breedte van twee pagina's.

Mensenkoning

De Volkskrant heeft ook de hele voor- en achterpagina ingeruimd voor een foto van het koninklijke paar. Eén woord staat eronder: mensenkoning. Binnenin licht de krant dat woord toe: ''In de Nieuwe Kerk omringt hij zich met rolmodellen als herauten: een astronaut, een wetenschapper en een topsporter.''

Politici die de eed niet wilden afleggen, moesten in De Nieuwe Kerk achteraan zitten. Esther Ouwehand zegt in de krant dat niet als een strafbankje te hebben ervaren.

1980

'Troonswisseling vol vertrouwen' kopt Trouw. ''Het ontbreken van enige wanklank geeft het scherpe contrast aan met de vorige troonswisseling", herinnert de krant aan de rellen van 1980. ''Dit koningspaar kan zich ontwikkelen tot een bindende factor'', schrijft de krant in het commentaar. ''De eerste woorden van de nieuwe vorst tot de Staten-Generaal stemmen hoopvol.''

Sp!ts kiest als enige krant ervoor om Willem-Alexander niet op de voorpagina te zetten: de nieuwe koningin Máxima siert de voorkant van de krant. Zelfs het FD ruimt vier pagina's in voor de troonswisseling.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag

Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag