Nieuwszender Al Jazeera is verbijsterd over het verbod om in Irak te blijven werken en heeft de regering dringend opgeroepen ''de vrijheid van de media te handhaven''. 

Irak maakte zondag bekend dat de licentie van Al Jazeera en nog negen andere tv-zenders is ingetrokken.

Volgens de autoriteiten moedigen de zenders sektarisch geweld aan door hun ''onprofessionele verslaggeving''. Het besluit maakt het verslaggevers van de kanalen onmogelijk om nog in Irak te werken, zei een woordvoerder van een speciale commissie die de media reguleert.

Al Jazeera spreekt van een ongegrond besluit. ''We belichten verhalen uit Irak van alle kanten en hebben dat jarenlang gedaan'', liet de zender uit Qatar weten.

Soennieten

Geweld tussen bevolkingsgroepen heeft de afgelopen week meer dan tweehonderd levens geëist. Militante soennieten grijpen naar de wapens omdat ze zich gemarginaliseerd voelen door de sjiitische regering van premier Nuri al-Maliki.

Toen militairen donderdag een kamp van soennitische betogers binnenvielen, sloeg de vlam in de pan. Tientallen demonstranten werden doodgeschoten en het geweld verspreidde zich snel naar andere steden.