Frits Spits stopt met het Oranjejournaal. Dat heeft de presentator maandagochtend bekendgemaakt op Radio 2. "Ik trek me ook terug", zei Spits.

De reden is dat componist John Ewbank het Koningslied heeft teruggetrokken na een lading kritiek. "Het enige wat ik doe is dat ik terugkom als het lied terugkomt."

Radio 2 riep het Oranjejournaal in het leven in aanloop naar de troonswisseling. Spits presenteert het journaal doordeweeks drie keer per dag met Wendy Beenakker.

"Mijn functie was om nieuws over het lied te vertellen", aldus Spits. "Mijn rol was om de heraut van het lied te zijn en het lied is weg." Beenakker blijft het Oranjejournaal presenteren.

De 65-jarige Spits geeft toe dat het Koningslied niet perfect is. "Op die tekst is wel wat af te dingen, maar wij beoordelen liedjes. Dat is tekst en muziek, die vormen een eenheid. Het is spannend qua opbouw, de intentie is zuiver. Dat wat op te merken valt op de tekst moge zo zijn, maar je moet niet een lied afschieten."

Schande

De radioman is het er niet mee eens dat Ewbank volledig werd afgebrand om het nummer voor Willem-Alexander, waar tientallen bekende Nederlanders aan meewerkten. "Een ongelooflijke schande dat dit gebeurt. Via sociale media is het ongelooflijk opgeblazen."

Wat er op 30 april om 19.30 uur gaat gebeuren in de Rotterdamse Ahoy, verwacht het Nationaal Comité Inhuldiging maandag bekend te maken. Aanvankelijk zou een grote groep bekende Nederlanders het Koningslied ten gehore brengen tijdens een meezingconcert.