De Nederlandse dagbladen pakken eind april uit met de troonswisseling. Veel kranten maken dikke bewaaredities.

Het Parool komt op Koninginnedag met twee edities. Dat is uitzonderlijk.

De laatste jaren stonden de drukpersen van Het Parool op Koninginnedag stil vanwege bezorgproblematiek in de overvolle binnenstad. ''Het zou idioot zijn nu niet te verschijnen’’, zegt hoofdredacteur Barbara van Beukering.

De Amsterdamse krant streeft op 30 april naar een 'gewone’ middagkrant met daarin foto’s van de abdicatie. Aan het einde van de middag rolt een actuele special van 16 pagina's full colour van de pers. Die wordt gratis in de hoofdstad uitgedeeld.

NRC Handelsblad

Tegen de gewoonte in komen ook nrc.next en NRC Handelsblad uit op de laatste Koninginnedag. Voor het katern Mens& blikt de redactie 30 jaar voor- en achteruit met bewoners van Willem-Alexanderlanen en -straten.

Het koningsgezinde Reformatorisch Dagblad heeft eveneens een verrassing in petto voor de lezers. De doordeweekse avondkrant verschijnt op woensdag 1 mei eenmalig als ochtendkrant. Dat is sinds de aanslagen op 11 september 2001 niet meer gebeurd.

''Lezers zijn graag snel geïnformeerd en zullen het fijn vinden de krant vroeg te ontvangen’’, zegt hoofdredacteur Wim Kranendonk. ''Bij deze krant verschijnt een magazine van 60 pagina’s met daarin foto’s van de abdicatie, de inhuldiging en de feesten’’, kondigt Kranendonk aan.

Telegraaf

De edities van De Telegraaf van 30 april en die van woensdag 1 mei worden echte bewaarnummers, zegt adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer.

''We leveren een enorme redactionele inspanning. Op zaterdag 27 april komen we met een dikke bijlage, op maandag 29 april reserveren we nog eens 20 extra pagina’s’’, zegt Emmer. Hij belooft het Telegraafpubliek bijzondere interviews en unieke video’s.

Trouw

Trouw is extra dik op zaterdag 27 april. De bijlage De Verdieping staat dan geheel in het teken van de nieuwe koning. In de krant van 30 april neemt Trouw afscheid van koningin Beatrix. Op 1 mei volgt Trouw met een bewaarnummer met foto’s van de feestdag.

Het AD schroeft het aantal pagina’s en oranjeverhalen de komende weken flink op. Dagelijks brengt het AD nu al grote voorverhalen. Zaterdag introduceerde de krant het vernieuwde magazine AD Weekend op het nieuwe half berlinerformaat.

Over 2 weken krijgt de AD-lezer er nog een tweede weekendmagazine op zaterdag bij met daarin een vooruitblik op de troonswisseling. Op 1 mei verspreidt ook het AD een extra dikke krant met daarin een bewaarnummer.

Alles over de troonswisseling