Jan Kooijman blij met nieuwe So You Think You Can Dance

Jan Kooijman is positief verrast met het resultaat van het nieuwe programma So You Think You Can Dance: The Next Generation.

Het jurylid was bang dat de kwaliteit van het programma lager zou liggen in vergelijking met het origineel. "Dit is totaal niet het geval. Ik heb met uitpuilende ogen gekeken naar de enorme stroom aan jong talent", zegt Kooijman in een interview met NU.nl

"Deze kinderen zijn echt retefanatiek bezig met dansen. Ze doen dingen waarvan ik denk: 'hoe is het in godsnaam mogelijk?'", stelt Kooijman.  

In The Next Generation kunnen jongeren tussen de 9 en 14 jaar hun danstalenten aan Nederland tonen. Los van de leeftijdscategorie is er geen verschil met het originele programma. 

De jury, bestaande uit Jan Kooijman, Euvgenia Parakhina, Dan Karaty en Ish Ait Hamou, beslist uiteindelijk samen met het publiek welk jong talent er met een studiebeurs ter waarde van 10.000 vandoor gaat. 

Internetgeneratie

Volgens Kooijman leren kinderen van deze generatie veel danspassen aan door te kijken naar filmpjes op het internet. "Dat is een belangrijk verschil met vroeger. Ik moest echt naar de dansschool om dingen te leren."

Hij vervolgt: "Ik ga op de jurystoel zitten en heb verder geen idee wat er op me af gaat komen. Ze verrassen me iedere keer weer. Dat betekent natuurlijk niet dat we niet kritisch zijn."

Uitgesloten

Veel jonge kandidaten werden uitgesloten van deelname aan Het reguliere So You Think You Can Dance vanwege hun leeftijd. De jeugdvariant: The Next Generation zorgt ervoor dat ook jong talent een podium krijgt. 

De honderd dansers die door de auditieronde heen komen, maken zich vervolgens op voor het gevreesde 'bootcamp'. Slechts 30 kandidaten zullen uiteindelijk de halve finales bereiken. Zes daarvan nemen het tegen elkaar op in de finale op zondag 16 juni. 

Presentatie

Lieke van Lexmond en Dennis Weening vormen het presentatieduo van de show. Voor Van Lexmond is dat niets nieuws, aangezien ze eerder The Ultimate Dance Battle presenteerde en jureerde in het programma Everybody Dance Now

De 31-jarige presentatrice vindt het fijn dat de jeugd eindelijk de kans krijgt zich te laten zien. "Het niveau is ontzettend hoog en dat belooft zeker wat voor de toekomst. Er komt een prachtige generatie aan", stelt Van Lexmond. 

Het verschil tussen jureren en presenteren zit volgens van Lexmond in de band met de kandidaten. "Ik vind beide ontzettend leuk om te doen. Als jurylid krijg je nog het voordeel dat je alle dans live kunt volgen."

Eerlijk

Van Lexmond wordt bijgestaan door Weening, die al vanaf het begin met veel plezier de show presenteert.  "Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen bij dit programma auditie komen doen. Ze zijn eerlijk, totaal niet bezig met camera's en willen gewoon dansen."

Weening geeft aan soms ook wel eens vol te schieten bij een emotionele auditie. "Sommige kinderen leven het hele jaar naar zo'n moment toe. Als ze dan niet door gaan, barsten sommigen in tranen uit.  Ik sta dan klaar met hun ouders om ze op te vangen." 

Volgens de  36-jarige presentator onderdrukken volwassenen meer hun emoties. "Kinderen vertellen hun verhaal eerder. Sommige zijn gepest of komen uit voor hun geaardheid op jonge leeftijd. Dat maakt deze show puur."

Milder

Jurylid Parakhina staat bekend om haar kritische houding. Toch wordt er in het programma rekening gehouden met de leeftijd van de deelnemers. "Ik ben milder met mijn kritiek en kijk meer naar de potentie van een kind. In de eerste twintig seconde van een auditie kun je meteen al zien of iemand het in zich heeft."

Ook jurylid Karaty geeft aan zijn woorden zorgvuldig te kiezen in het commentaar. "Je moet zorgen dat je opbouwende kritiek geeft en daarnaast probeer ik ze vooral te motiveren om ervoor te gaan. Maar ik ben wel eerlijk."

De Amerikaan jureerde So You Think You Can Dance eerder in zijn thuisland, Canada en Nederland. Hij vindt dat ouders moeten ophouden om hun kinderen te pushen. "Kinderen hoeven niets te bewijzen. Plezier moet de hoofdreden zijn om te dansen. Dat plezier zie je heel erg terug in dit programma."

So You Think You Can Dance: The Next Generation is te zien vanaf zondag 14 april.

Tip de redactie