Nieuwe moslimomroep treedt toe tot bestel

De nieuwe Stichting Zendtijd Moslims (SZM) treedt toe tot het publieke omroepbestel.

Het Commissariaat voor de Media heeft de nieuwe moslimomroep SZM een uitzendvergunning verstrekt voor het verzorgen van radio- en tv-programma's op grond van de islam. De vergunning geldt tot en met 31 december 2015, maakte het Commissariaat donderdag bekend.

Op basis van de omvang van de islamitische stroming in Nederland, krijgt de SZM per jaar 175 uur en 12 minuten op de publieke radio. Op tv krijgt de nieuwe moslimomroep 58 uur en 12 minuten tot zijn beschikking.

De SZM dient de beschikbaar gestelde uren te gebruiken voor programma's op religieus gebied.

Langdurig proces

Het besluit van het Commissariaat is het sluitstuk van een langdurig proces waarbij meerdere vergunningsaanvragers betrokken waren.

Op initiatief van de toezichthouder gaan verschillende islamitische stromingen samenwerken binnen de SZM, waardoor de nieuwe omroep volgens het Commissariaat voldoende representatief is. De omroeporganisatie word financieel en organisatorisch ondergebracht bij de NTR.

De komst van de SZM is opvallend. Voor kleine levensbeschouwelijke omroepen is in het toekomstige en compacte omroepbestel geen plek meer. De publieke omroep telt vanaf 2016 nog maximaal acht omroeporganisaties.

Lees meer over:
SZM

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie