Nederlandse correspondente in Caïro weer vrij

De Nederlandse journaliste Rena Netjes die maandagavond werd gearresteerd in de Egyptische hoofdstad Caïro, is weer vrij.

Dat vertelt Netjes dinsdagmiddag aan EenVandaag. Ze zegt dat ze veel hulp heeft gehad van advocaten en van de Nederlandse ambassadeur.

"Mijn advocaten zeggen dat ik nooit opgepakt had mogen worden," zegt Netjes tegen BNRDe Nederlandse ambasadeur bevestigt op Twitter dat hij Netjes inmiddels heeft opgehaald. "Maar ze moet wel haar Egyptische perskaart vernieuwen."

Tegen EenVandaag vertelt de journaliste over haar vrijlating. "Iemand heeft een stel leugens over mij opgesteld en de rechter trapt er gelukkig niet in. Maar ik heb wel een bak ellende gehad."

,,De Nederlandse ambassadeur in Egypte heeft contact gehad met het Openbaar Ministerie aldaar, waarop het OM haar directe invrijheidsstelling eiste'', aldus Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR. Later op de avond reageerde Netjes ook zelf jubelend via Twitter: ,,een dikke knuffel aan iedereen die tumult maakte en mij steunde, het heeft gewerkt. Ook veel dank aan een geweldige ambassadeur.''

Spionage

De correspondent bracht een nacht in de cel door, omdat ze werd beschuldigd van spionage en 'het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren'. Ze werkt onder meer voor radiozender BNR, het Parool en de KRO. In 2009 was ze CDA-kandidaat  voor de Europese verkiezingen.

Netjes sprak dinsdagochtend ook al met EenVandaag en vertelde daar over het moment dat ze werd opgepakt. De journaliste was toen bezig een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte te maken en probeerde daarvoor in gesprek te komen met jongeren.

Vuile was

Een eigenaar van een koffiehuis zag dat en nam haar mee naar de politie en deed vervolgens aangifte. Daar werden in haar telefoon sms'jes gevonden "van politieke partijen die roepen om de val van president Mursi. De politie neemt dan meteen aan dat ik de val van Mursi wil. Zo gaat dat."

"Waar het op neer komt is; men wil hier niet dat de vuile was naar buiten komt. Ze willen niet dat ik een stuk maak over dat het slecht gaat in Egypte."

Burgers beschuldigen

Na haar vrijlating constateert Netjes tegen EenVandaag"Dit is het nieuwe Egypte dus. Burgers kunnen gewoon burgers beschuldigen en dan zit je een dag vast."

Eerder zei ze al dat het aan de rechter was welk verhaal hij zou geloven. Netjes vermoedt bovendien dat "achter de schermen druk is gezet".

"Als ze een buitenlander vasthouden, dan is het toerisme hier helemaal klaar natuurlijk", concludeert Netjes.

Lees meer over:
Tip de redactie