Nederlandse journaliste opgepakt in Egypte

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is maandagavond gearresteerd in de Egyptische hoofdstad Caïro. 

De correspondent wordt beschuldigd van spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren, 

Netjes heeft de nacht in de cel doorgebracht en zit nog vast. De arabiste wist dinsdagochtend contact te leggen met journalisten in Nederland en probeert zo snel mogelijk een geschikte advocaat te vinden.

Ze werkt naast BNR ook voor het Parool en de KRO. Ook was ze in 2009 CDA-kandidaat  voor de Europese verkiezingen. Volgens een medewerker van Radio 1 is ze aan het eind van de ochtend voorgeleid.

Jeugdwerkloosheid

Op het moment dat ze werd opgepakt was Netjes bezig een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte te maken.

"Ik liep gisteren langs een koffiehuis in de oude markt en daar zag ik ook jongeren rondhangen en vroeg of iemand daarvan bereid was om met mij te praten. 'Het hoeft niet nu, het kan ook een andere dag' zei ik", laat Netjes in een reactie aan EenVandaag weten. 

"Toen kwam de eigenaar van het koffiehuis naar me toe. Hij vroeg me wat ik wilde, dus dat legde ik uit. Eerst leek het alsof hij me wilde helpen. Hij vroeg me daarop of hij mijn paspoort mocht zien. Dat griste hij uit mijn handen en nam het mee. 'We gaan naar de politie', zei hij." 

Aangifte

Netjes ging met de man mee naar de politie, want ze wilde haar paspoort terug. "Toen zeiden ze daar eerst dat het zo klaar zou zijn. Maar het duurde erg lang, tot ik klaar was om de aanklacht tegen mij te lezen." 

"Ik zag vervolgens dat daar heel veel leugens in stonden. Zo zou ik een gevaar zijn voor de veiligheid in Egypte. Ook zou ik allemaal interviews hebben gedaan met jongeren terwijl ik mijn perskaart niet bij me had. Maar dat heb ik helemaal niet gedaan. Ik heb alleen gevraagd of er iemand bereid was om met me te praten." 

De eigenaar van het koffiehuis heeft uiteindelijk aangifte tegen Netjes gedaan. "Daarnaast had hij nog een paar vriendjes meegenomen. Ook iemand die daar helemaal niet was. Ze hebben vervolgens mijn telefoon bestudeerd. Daar staan smsjes in van politieke partijen die roepen om de val van president Mursi. De politie neemt dan meteen aan dat ik de val van Mursi wil. Zo gaat dat." 

Nummer 

"Sommige politici hebben mijn nummer, mijn nummer heeft ook weleens op internet gestaan en ik deel mijn kaartjes uit. Dus mensen sturen mij gewoon dingen en daar staan misschien weleens kritische teksten in over Mursi en zijn regering. Dat weet ik niet eens zeker." 

"Maar alles bij elkaar zijn ze helemaal hyper", zegt Netjes. "De politie gelooft natuurlijk die Egyptenaren. Ze geloven mij niet en denken dat ik een gevaar voor de staatsveiligheid ben." 

"Waar het op neer komt is; men wil hier niet dat de vuile was naar buiten komt. Ze willen niet dat ik een stuk maak over dat het slecht gaat in Egypte. Ik ben uiteindelijk naar het Openbaar Ministerie gebracht. Daar moest ik de nacht in een cel doorbrengen. Dat is in een gevangenis die bekend staat om verkrachtingen. Dus ik was wel een beetje bang."

"Het is aan de rechter of hij mijn verklaring aanneemt of die van degene die mij heeft aangeklaagd. Ik heb een gesprek gehad in zijn kamer", zegt Netjes tegen BNR. "Het leek mij een hele redelijke man."

Informatie inwinnen

De hoofdredactie van BNR zoekt contact met andere opdrachtgevers van Netjes om de situatie te bespreken. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken was nog niet op de hoogte van de arrestatie en gaat informatie inwinnen bij de ambassade, laat een woordvoerder weten.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij wil onder meer weten of de minister "bereid is bij Egyptische autoriteiten te interveniëren omdat hier mogelijk de persvrijheid in geding is".

Lees meer over:
Tip de redactie