De fantasy-serie Game of Thrones biedt mensen escapisme van hoogwaardige kwaliteit.

Dat zegt acteur Kit Harington, die in de serie het populaire personage Jon Snow speelt, tegen NU.nl.

"De financiële crisis heeft de wereld voor veel mensen moeilijker gemaakt. Mensen willen dus niet constant naar dramaseries kijken. Ze willen investeren in kwalitatief escapisme."

Groen licht

Harington vindt het niet erg dat de serie, die dinsdag groen licht kreeg voor een vierde seizoen, voor veel mensen een uitvlucht biedt.

"Deze serie biedt geen eenvoudig escapisme, het is niet makkelijk om de verhaallijnen te volgen. Het dwingt je bovendien om jezelf bepaalde vragen te stellen, bijvoorbeeld over macht."

Het succes van de serie heeft voor Harington deuren geopend en het aanbod voor andere rollen groeit. Maar het is niet altijd eenvoudig voor de 26-jarige acteur om op de aanbiedingen in te gaan.

"Ik besteed ongeveer 6 maanden per jaar aan de opnames van Game of Thrones, daardoor heb ik al veel aanbiedingen moeten afslaan. Ik ben me er echter van bewust dat deze aanbiedingen er niet eens waren geweest als ik niet in Game of Thrones had gespeeld."

Typecast

De rollen die Harington heeft kunnen aannemen, tonen gelijkenissen met de rol die hij in Game of Thrones speelt. De jonge acteur ontkent dan ook niet dat hij veelvuldig getypecast wordt.

"Mensen zien je in de serie en denken: Hey, ik heb een soortgelijk concept en daar zou hij goed in passen. Maar mensen zullen je niet eeuwig gaan typecasten", aldus Harington die binnenkort te zien is in de film Pompeii (regie Paul W.S. Anderson).

"Voorlopig zal ik voor veel mensen Jon Snow blijven. Als ze me in de metro erkennen zullen ze denken: Jon Snow. Als passanten me op straat herkennen zullen ze denken: Jon Snow. Maar dat maakt me niet uit, ik speel een iconisch karakter, in een iconische serie en dat op mijn 26e. Ik zou echt een klootzak zijn als ik daarover zou klagen."