Wilfried de Jong gaat dit jaar het VPRO-programma Zomergasten presenteren. Dit bevestigt eindredacteur Peter van Ingen tegenover NU.nl

De Jong volgt Jan Leyers op, die de reeks in 2012 heeft gepresenteerd.

Er is voor hem gekozen omdat De Jong "een vaste programmamaker is voor VPRO. We wilden het dit keer dicht bij huis zoeken. En omdat we vorig jaar voor een Belg kozen, wilden we dit keer weer een Nederlander."

Van Ingen kent De Jong al heel lang, maar de presentatie van Zomergasten is nooit ter sprake gekomen. "Het was ook nooit de wens van De Jong", vertelt Van Ingen.

Bewezen

De 55-jarige De Jong presenteert sinds 2008 het interviewprogramma 24 uur met... Ook heeft hij Holland Sport gepresenteerd, eerst met Matthijs van Nieuwkerk en later alleen.

Volgens Van Ingen heeft hij zich vooral in 24 uur met... bewezen in het geven van lange interviews. "Hij is een intense interviewer; hij leeft erg mee met de gast. Daarnaast kan hij confronterend zijn, maar aan de andere kant heel meegaand. We moeten ook niet vergeten dat hij dit al 30 jaar doet."

Doorzaagact

Voor De Jong is een uitzending van Zomergasten geslaagd als het 'geen psychologische test of doorzaagact' is. ''Je maakt een biografie van iemand, maar je moet vooral op zoek naar de reden waarom iemand een fragment toont."

"Dan kom je uit bij iemands kennis, of persoonlijkheid, of gekte. Als dat logisch op elkaar inwerkt, is dat de ideale avond", aldus De Jong.

Bekende Nederlander

In Zomergasten mag elke week een bekende Nederlander zijn favoriete televisieavond samenstellen. Tijdens de 26e editie zullen er zes personen te gast zijn. Wie er dit seizoen te gast zijn, kan Van Ingen nog niet zeggen.

Eerdere presentatoren van Zomergasten waren onder meer Adriaan van Dis, Margriet van der Linden en Joris Luyendijk.

De eerste aflevering is 28 juli.