De NOS heeft de exclusieve uitzendrechten van het Europees Kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk bemachtigd.

Dat maakt de omroep woensdag bekend.

Aan het EK doen dan voor het eerst 24 in plaats van 16 landen mee. Alle 51 EK-wedstrijden zijn in de zomer van 2016 live bij de publieke omroep te horen en te zien.

Het toernooi zal ook te volgen zijn via internet, mobiele telefoons en tablets.

Onderhandelingen

Algemeen directeur Jan de Jong leidde namens de NOS de onderhandelingen. Volgens hem moeten dit soort grote sportevenementen bij de publieke omroep blijven.

''Alleen door sport blijft de publieke omroep ook echt breed en ook echt van iedereen. En in 2016 vier weken topvoetbal kijken, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen als consument, zou wel eens een zeldzaamheid kunnen worden. De NOS probeert dat te voorkomen.''

De omroep wil ook de rechten van de eredivisie óf de UEFA Champions League binnenhalen. ''Beide kunnen we ons helaas niet meer veroorloven'', zegt De Jong.

Tot het seizoen 2014-2015 zijn beide competities nog wel bij de NOS te zien. Voor de eredivisie gaat het om rechten van de samenvattingen.

Olympische Spelen

Ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn die zomer te zien bij de NOS.

Eerder verzekerde de omroep zich van de uitzendrechten voor de Winterspelen van 2014 (Sotsji) en de WK's voetbal van 2014 (Brazilië), 2018 (Rusland), en 2022 (Qatar). De bedragen die met de deals gemoeid zijn, worden niet bekendgemaakt.