De Nationale Politie moet producent Four One Media toestemming geven om in de tv-serie Dokter Tinus gebruik te maken van politie-uniformen en -auto's.

Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag in het kort geding dat door tv-producenten was aangespannen.

De producent mocht geen gebruikmaken van officiële politiespullen, omdat het gedrag van de agent in de serie volgens de politie niet zou bijdragen aan haar imago.

De rechtbank oordeelde dat de vrijheid van meningsuiting van programmamakers zwaarder weegt dan het belang van de politie om haar imago te beschermen. ''Het gaat hier overduidelijk om een dramaserie. Niet om een weergave van de werkelijkheid.''

Weigering

Naar aanleiding van de weigering die bij Four One Media op de mat viel, spande de Vereniging van Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP) een kort geding aan tegen de Staat.

Advocaat Bas le Poole noemde het pure censuur dat de politie sinds begin dit jaar alleen nog toestemming geeft voor het gebruik van onder meer officiële uniformen in tv-series als dat bijdraagt aan een positief imago.

Zo kregen de makers van de SBS6-serie Dokter Tinus vlak voor de start van de opnames van het tweede seizoen te horen dat de sullige dorpsagent Ken (Tygo Gernandt) geen officieel politieuniform mag dragen.

Ook mag hij niet in een politieauto rondrijden omdat de ''uitstraling en werkwijze van het karakter volgens de Staat niet overeenkomen met de wijze waarop een agent dient te functioneren''.

Huisstijl

De landsadvocaat betoogde dat de Staat alle recht heeft zijn huisstijl te bewaken en aan het gebruik van politielogo's voorwaarden te verbinden.

''Een producent mag een agent dronken achter het stuur laten kruipen of zich op een andere manier laten misdragen, maar de politie heeft geen enkele verplichting daaraan bij te dragen. Als de kijker de officiële logo's van de politie ziet, kan het idee ontstaan dat de Staat achter de inhoud staat.''