Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
journalist pers schrijver schrijven

Persvrijheid Zuid-Amerika gebrekkig

De persvrijheid komt steeds meer in het geding in Latijns-Amerika. Dat heeft de Inter-Amerikaanse Persassociatie (IAPA) zaterdag gezegd.
Door Novum

In Mexico, Honduras en Brazilië zijn journalisten nog steeds slachtoffer van aanvallen en liquidaties, terwijl de regeringen van Ecuador en Argentinië de pers steeds meer aan wettelijke banden leggen, en dan vooral media die niet het verhaal van deze regeringen vertellen, blijkt uit een rapport van de IAPA.

Nergens is de situatie zo ernstig als in Mexico, waar de afgelopen twaalf jaar 127 journalisten zijn aangevallen, zegt de organisatie. Ook onder de nieuwe Mexicaanse president Enrique Peña Nieto kunnen journalisten zich niet veilig wanen.

Cuba staat er daarentegen iets rooskleuriger voor, zegt de Cubaanse landenrapporteur van IAPA en blogger Yoani Sanchez. Hoewel nog steeds geregeld journalisten door agenten in burger worden opgepakt en na enkele uren verhoor weer worden vrijgelaten, vinden Cubanen iedere keer weer een nieuwe manier om hun mening te uiten of hun ongenoegen kenbaar te maken, bijvoorbeeld via sociale media.


Lees meer over:

Persvrijheid

Aanbevolen artikelen