AMSTERDAM - De Nieuwe Pers (DNP) is maandag meer dan 20.000 keer gedownload. Directeur Ben Rogmans zei dat maandagavond. Hoeveel geld ermee is omgezet weet hij dinsdagmiddag.

DNP is de digitale doorstart van wijlen gratis dagblad De Pers. Het is geen papieren krant, maar een app waarbij lezers zich persoonlijk abonneren op de stukken van journalisten.

Rogmans is laaiend enthousiast over het aantal downloads. DNP ging in de nacht van zondag op maandag online, maar dat ging kennelijk zo fanatiek dat na een paar uur de servers overbelast raakten. Daardoor was de applicatie korte tijd niet te downloaden. Even na 06.00 uur in de ochtend was het probleem verholpen.

Het project begint met 11 redacteuren die over hun eigen onderwerpen schrijven. Lezers sluiten voor 1,79 euro per maand of 16,99 euro per jaar een abonnement af op een journalist. Ook kan een abonnement worden genomen op de gehele ‘krant’. Dat kost dan 37,99 per jaar.

Meer redacteuren

In de loop van het jaar hopen initiatiefnemers Jan-Jaap Heij en Ben Rogmans meer redacteuren aan zich te binden. DNP, vooralsnog alleen voor iPhone- en iPad-gebruikers beschikbaar, belooft op een innovatieve manier digitale kwaliteitsjournalistiek te brengen.

In maart 2012 ging De Pers na 5 jaar ter ziele. De gratis krant was niet meer rendabel. Een doorstart op papier bleek al snel onhaalbaar, door een gebrek aan adverteerders.

Na meerdere gestrande financieringspogingen kwam DNP uiteindelijk tot stand dankzij crowdfunding. Particuliere sympathisanten brachten ruim 24.000 euro bijeen voor de ontwikkeling van de techniek achter de app.